Elmentünk a Samsunghoz, és megnéztük, hogy a vállalat mit gondol az okos otthonokról, lát-e fantáziát az ilyen rendszerekben, és kipróbáltuk működés közben is!

Az okos otthonok

Az egy évtizede még sci-fi filmbe illő okos otthon rendszerek mostanra gyakorlatilag mindenki számára elérhető termékekké váltak. Mindez annak a rengeteg kisebb-nagyobb cégnek köszönhető, akik pénzt, időt és energiát sem spóroltak annak érdekében, hogy felhasználóbarát, valóban hasznos megoldásokat tegyenek le az asztalra. Közéjük tartozik az a Samsung, amely az elsők között látta meg az okos otthonokban rejlő lehetőségeket. A cég az első pillanattól fogva nagyívű, hosszú távú koncepcióban gondolkodott, és a hosszú évek munkájának végül beért a gyümölcse. Megszületett a SmartThings, a Samsung komplex okos ökoszisztémája, amelynek részét képezi a technológia, a konkrét kézzelfogható termékek, a különféle személyi asszisztens és mesterséges intelligencia megoldások.

Minden mindennel kapcsolatban

A Samsung SmartThings koncepció kulcsa, hogy a rendszer részét képező eszközök állandó, internet alapú kapcsolatban álljanak egymással. Ezáltal távolról vezérelhetőek, képesek egymással információkat megosztani, sőt együtt is tudnak működni több lépésből álló feladatok hatékony megoldásában. Ezáltal lehetségessé válik bizonyos folyamatok automatizálása, amivel idő, energia és ezáltal pénz takarítható meg.

A SmartThings a Samsung saját fejlesztésű, évek óta csiszolgatott Tizen operációs rendszer alapú technológiára épül. Ennek köszönhetően a vállalat nem függ senkitől, nem kényszerül különféle eljárások licencelésére, nem kell attól tartania, hogy valamikor a jövőben megszűnik a támogatás, nem érkezik a frissítés, és biztonsági szempontból is nagy előny.

Miből áll az okos otthon?

Jelenleg 15 különféle termékcsoport eszközei integrálhatóak a Samsung SmartThings okos otthon rendszerbe: Tévék, AV eszközök, klímaberendezések, mosógépek, robotporszívók, főzőlapok, Smart Home adapterek, mozgásérzékelők, több célú érzékelők, jelenlét-érzékelők, vízszivárgás érzékelők, aljzatok, távirányítók/vezeték nélküli kapcsolók, szirénák és termosztátok.

Ez is mutatja, hogy milyen elképesztően sokoldalú rendszerek alakíthatóak ki már most a SmartThings segítségével. A Samsung a kezdetektől nyílt szisztémában gondolkodott, azaz törekedett arra, hogy más gyártók eszközei is integrálhatóak legyenek a rendszerbe. Természetesen ehhez meg kell felelni egy nagyon pontosan szabályozott, komoly kritériumrendszernek, aminek biztonsági okai vannak, illetve ez garantálja, hogy a minőség megfelelő legyen. A nyitottságnak köszönhetőn a felhasználók nincsenek feleslegesen szűk korlátok közé szorítva, és azt is jelenti, hogy a jövőben további termékcsoportokkal bővülhet a támogatott eszközök köre, olyan területek, amelyeken a Samsung nincs is jelen megoldásaival. Így már akadnak olyan Amazon, Google vagy éppen Bose eszközök, amelyek integrálhatóak a Samsung világába, illetve olyan, mások által fejlesztett technológiák, amelyek megjelennek a Samsung termékeiben.

Így működik – kipróbáltuk!

A közelmúltban lehetőségünk nyílt kipróbálni a Samsung bázisán a SmartThings okos otthon rendszert. A vezérlés pofonegyszerű, hiszen mindössze egy ingyenes appot kell letölteni egy telefonra (Android vagy iOS alapú), vagy a tévére. Ezt követően a szoftver elkezdi megvizsgálni, hogy milyen csatlakoztatható eszközök találhatóak a környéken, majd egy gombnyomással megtörténik ezek párosítása. Ettől a pillanattól kezdve a távolból is irányíthatjuk a rendszer egyes elemeit, például bekapcsolhatjuk a mosógépet, benézhetünk egy kamerán keresztül a sütőbe, hogy ott mi készül, utánajárhatunk, hogy éppen milyen műsort néz a tévében a gyerek, amíg mi nem vagyunk otthon. De akár útjára is indíthatjuk a robotporszívót, vagy miközben hazafelé tartunk, bekapcsolhatjuk a telefonon keresztül a légkondit, hogy igény szerint a megfelelő hőmérsékletű lakás várjon otthon. És ez csak néhány egyszerű példa a milliónyi lehetőségből!

Ráadásul a Samsung saját mesterséges intelligencia technológiája, a Bixby révén hanggal is vezérelhetőek az egyes eszközök. Így tehát parancsszavakkal utasíthatjuk mondjuk a lámpát, hogy csökkentse a fényerőt, a tévét, hogy váltson csatornát vagy hogy a hangrendszer kezdjen el zenét lejátszani. Azt fontos megjegyezni, hogy nincs egyetlen felhasználóra korlátozva a rendszer, hozzáadhatunk másokat is, például családtagokat, így ők is részesüljenek a technológia előnyeiből.

Korábban szó volt arról, hogy a termékek összekapcsolhatóak, ami szintén egy új szintre emeli a használatukat. Tökéletes példa erre a Samsung nagy felbontású LCD kijelzővel ellátott okos hűtője, amelyen egyrészt internetezhetünk, és a telefonunkra küldhetünk bevásárlási listát, de arra is van lehetőség, hogy a tévén éppen futó műsor képét kilőjük rá. Így ha valaki éppen vacsorát készít, vagy csak kiszalad egy italért, akkor sem kell lemaradnia semmiről.

Automatizált folyamatok

A SmartThings egyik további figyelemre méltó képessége, hogy módot ad különféle, előzetesen beprogramozott, úgynevezett események, scenáriók, vagy ahogy a Samsung hívja: Beállitáskészletek, létrehozására. Ezek teljesen automatizált folyamatok, amelyek során akár több eszköz is képes lehet együttműködni, anélkül, hogy a felhasználónak bármit külön kellene vezérelni. Például beállítható, hogy ha jelez az okos mozgásérzékelő, akkor automatikusan kapcsoljon fel az okos lámpa, indítsa el a felvételt az okos kamera, és ezzel egy időben érkezzen egy üzenet az okostelefonra. De az is beállítható akár, hogy ha egy bizonyos, előre meghatározott értéket elér a hőmérséklet, akkor teljesen magától induljon be a légkondicionáló, és fűtse fel vagy hűtse le a kívánt hőfokra a szobát vagy a lakást. Ez a szolgáltatás azt is lehetővé teszi, hogy az lakás elhagyásának pillanatában egyetlen gombnyomással állítsuk le az összes hozzáadott berendezést, így nem kell tartanunk attól, hogy égve hagytuk-e a lámpát, bekapcsolva maradt-e a tv, elzártuk-e a főzőlapot, vagy bedugva hagytuk-e a vasalót.

Sőt, a rendszer arra is képes, érzékelje a telefonja révén a felhasználó helyzetét is, és ennek megfelelően hajtson végre automatikus feladatokat, például oltsa le, vagy kapcsolja fel a világítást. Ebben a funkcióban megtalálhatóak előre definiált megoldások is, amelyek sok ötlettel segítenek abban, hogy hogy is lehet kihasználni a leghatékonyabban a szolgáltatásban rejlő lehetőségeket.

Az okos otthon a jövő

Az nem is lehet kérdés, hogy az okos otthonok a jövőben még jobban elterjednek majd, hiszen számos kézzelfogható előnyt kínálnak, és ezzel a jelek szerint a piaci szereplők is egyetértenek. Az közelmúlt nagy technológiai kiállításain, a CES-en vagy az IFA-n kiemelt szerep jutott az ilyen termékeknek és szolgáltatásoknak, és az iparági résztvevők hatalmas standokon mutatták be megoldásaikat. A verseny óriási, rengeteg cég és koncepció küzd egymással. Azt nem tudjuk most megjósolni, hogy kik lesznek a győztesek és kik buknak el, de most úgy véljük, hogy a Samsung meglehetősen jó esélyekkel száll harcba.

A SmartThings már most kiforrott, és láthatóan még komoly potenciál van benne. Ugyanis képes a fejlődésre, rugalmasan tud reagálni a változó körülményekre vagy felhasználói igényekre. Mindez érinti a támogatott termékek és technológiák körét épp úgy, mint a vezérlést, irányítást, és az automatizálható folyamatokat.

Még több információ a Samsung SmartThings rendszeréről a cég hivatalos weboldalán