Nehezen akar összejönni a NASA-nak az Artemis-1 misszió elindítása, ismét lefújták a holdrakéta kilövését.

Nemrégiben arról számolt be a NASA, hogy sikeres üzemanyagtesztet hajtottak végre, és a csapat minden kitűzött célt teljesíteni tudott, így ha minden jól alakul, szeptember 27-én, kedden elrajtolhat a NASA Artemis-1 misszió rakétája. A BBC most arról adott hírt, hogy az amerikai űrhivatal a holnapi napra tervezett indítást is elhalasztotta, mivel az Ian nevű trópusi vihar hurrikánná erősödve érheti el Florida partjait. Az indításra legközelebb október 4-én kerülhet sor.

A rakéta kilövését már kétszer elhalasztották. Az eredeti tervek szerint augusztus 29-én indult volna útnak a NASA holdrakétája, ám időjárásbeli és műszaki okok miatt végül az elnapolás mellett döntöttek az űrhivatal mérnökei. Szeptember 3-án, szombaton próbálták újra a dolgot, akkor viszont hidrogén-üzemanyag szivárgás lépett fel. Bár a NASA szakemberi keményen küzdöttek, háromszor is nekiugrottak a probléma megoldásának, végül úgy vélték, jobb lesz ismét elhalasztani a rajtot.

A NASA reményei szerint 2025-ben újra ember léphet a Holdra, ennek első állomása az Artemis-1 misszió, melynek alkalmával az új Space Launch System (SLS) óriásrakéta a legénység nélküli Orion űrkapszulával megkerüli a Föld égi kísérőjét. Az Artemis-2 már űrhajósokkal kerüli meg a Holdat, az Artemis-3 pedig landolni is fog a Holdon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!