Sikeres volt a NASA bolygóvédelmi akciója – Videó

Nagyszabású akciót hajtott végre a NASA tegnap éjjel, melynek keretében a DART űrszonda frontálisan nekiütközött a Dimorphos nevű aszteroidának. 

Aligha kell bárkinek is bemutatni az 1998-as Armageddon című katasztrófafilmet, amelyben Bruce Willis és szedett-vedett legénysége egy gyilkos aszteroidától próbálja megmenteni a Földet (SPOLIER: sikeresen). Ugyan a filmben bemutatott módszer nem valószínű, hogy az életben is kivitelezhető lenne, a NASA most élesben is kipróbálta, hogyan lehetne eltéríteni egy aszteroidát a pályájáról.


A nemzetközi AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment, azaz Aszteroida Becsapódási és Eltérítési Felmérés) bolygóvédelmi misszió során a DART nevű űrszondát frontálisan nekivezették a Dimorphos nevű aszteroidának. Az űrszonda 22 ezer kilométer per órás sebességgel csapódott az űrkőzetbe, majd az ütközést követően megsemmisült. A nem mindennapi eseményről felvétel is készült, amit alább tekinthettek meg.

A szakemberek abban bíznak, hogy a DART ütköztetése következtében mintegy 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül. Hogy ez sikerült-e teljesíteni, azt a NASA még a következő hetekben értékeli ki, de Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének vezetője kiemelte, hogy a DART-tal új korszak kezdődött az emberiség történetében, egy olyan korszak, amelyben az emberiségnek már megvan a megfelelő eszköze ahhoz, hogy megvédje magát egy gyilkos aszteroidától.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?