Hivatalos: Sikeres volt a NASA bolygóvédelmi tesztje

A NASA hivatalosan is megerősítette, hogy a DART űrszonda sikeresen módosította a kijelölt aszteroida pályáját az első bolygóvédelmi misszió keretében. 

Az amerikai űrkutatás hivatal űrszondája szeptember 26-án, hétfőn nekiütközött a a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának, hogy megváltoztassa annak pályáját. A NASA emberei már az ütközést követően is bizakodtak a misszió sikerét illetően, ám csak mostanra nyert teljes bizonyosságot, hogy a DART-szondának sikerült megváltoztatnia a kijelölt aszteroida pályáját.


Az űrszonda 22 ezer kilométer per órás sebességgel csapódott az űrkőzetbe, majd az ütközést követően megsemmisült. Napokig tartó vizsgálat után a tudósok megállapították, hogy a DART űrszondának mintegy 32 perccel sikerült módosítania az aszteroida pályáját – írja a The Guardian a NASA közleményére hivatkozva. A becsapódás nem mindennapi pillanatát a NASA két híres teleszkópja, a James Webb és a Hubble is megörökítette.

Megmutattuk a világnak, hogy a NASA vakóban védelmezi ezt a bolygót” – mondta a NASA igazgatója, az egykori űrhajós és demokrata szenátor, Bill Nelson.

Az űrszondát tavaly novemberben indították útnak a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról, azzal a céllal, hogy élesben is kipróbálják, hogyan lehetne eltéríteni egy aszteroidát a pályájáról.

Ugyanakkor nem a NASA az egyetlen űrügynökség, ahol ebben a témakörben kutatnak. Kínai tudósok a közelmúltban elkezdtek építeni egy rendszert, amely a kínai média szerint a legtávolabbi hatótávolságú radar lesz, amellyel az aszteroidákat észlelni lehet.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?