Tagadja a TikTok, hogy az amerikai kormány és újságírók után kémkedett volna

Egy ismert amerikai üzleti lap szerint a TikTok közösségi oldal az amerikai állampolgárok nyomon követését tervezte. 

A TikTokkal kapcsolatban már évekkel ezelőtt felmerült, hogy a kínai kormány a felhasználók lehallgatására használja az alkalmazást, az egykori amerikai elnök, Donald Trump pedig be is tiltott minden ügyletet az app mögött álló kínai ByteDance vállalattal. Most a Forbes csütörtöki jelentése kavart nagy port a témában: a magazin azt állítja, hogy legalább két esetben a cég kínai székhelyű csapata azt tervezte, hogy az app segítségével helyadatok gyűjtenek be amerikai felhasználóktól az ő tudtuk nélkül.


Az amerikai üzleti magazin belső dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a TikTok külön bizottságot hozott létre a volt és jelenlegi alkalmazottak ellenőrzésére, hogy ennek segítségével kiszűrjék az esetleges kötelességszegéseket. Nem világos, hogy milyen típusú adatokat gyűjtöttek be, ám a lap értesülései szerint az ellenőrző testület legalább két esetben azt tervezte, hogy amerikai felhasználóktól gyűjt be helyadatokat.

A TikTok egy vállalati Twitter-fiókon keresztül válaszolt a vádakra, tagadva, hogy bármikor is GPS-adatokat gyűjtöttek volna be az amerikai felhasználóktól, vagyis „nem figyelték meg őket a cikkben leírt módon”. Hozzátették, hogy a közösségi oldalt soha nem is használták arra, hogy „az amerikai kormány tagjait, aktivistákat, közéleti személyiségeket vagy újságírókat” figyeljenek meg általa.

A TikTok a világ legdinamikusabban fejlődő közösségi platformja, amelynek havi aktív felhasználóinak száma már tavaly nyáron átlépte az egymilliárdos küszöböt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?