A tudósok már vizsgálják egy ideje, hogy a varázsgombákban található pszilocibin nevű anyag hogyan képes enyhíteni a depresszió tüneteit.

A varázsgombák pszichoaktív anyagát, a pszilocibint már évek óta vizsgálják, mint lehetséges depresszió elleni szert, és most minden korábbinál kiterjedtebb kutatásra került sor ezzel kapcsolatban. A Compass Pathways nevű kutatócég Európa és Észak-Amerika 22 helyszínén végezte a vizsgálatokat, melynek alkalmával 233 terápiarezisztens depresszióban szenvedőt vizsgáltak meg. Terápiarezisztens depresszióról abban az esetben beszélhetünk, ha a a páciens két antidepresszánst megfelelő időtartamban és dózisban kapott, de ezt követően állapota mégsem mutatott javulást.

A vizsgálat során a résztvevőket három csoportra osztották. Az egyik csoport egyszeri 25 mg-os adagot kapott a pszilocibin szintetikus formájából, a COMP360-ból, a másik csoportnak 10 mg-ot, a harmadik csoportnak (a kontrollként működött) pedig 1 mg-ot adtak. Az önkéntesek egyike sem tudta, melyik adagot kapta.

A kutatásból kiderült, hogy az egyszeri 25 mg-os pszilocibin adag egyértelműen csökkentette a résztvevők tüneteinek súlyosságát az 1 mg-os kontrolldózishoz képest – összegzi a tanulmányt a Science Alert. Nem volt ugyanakkor lényeges különbség a 10 mg-os és az 1 mg-os csoport között.

Ugyanakkor nem lehet felhőtlen a kutatók öröme: a 25 mg-os csoporton belül az önkéntesek 84 százaléka számolt be mellékhatásról, például fejfájásról, hányingerről és szédülésről a gyógyszer bevételét követő három hónapban. Emellett bizonyos résztvevőknél súlyos mellékhatások is jelentkeztek, közülük ketten öngyilkos gondolatokról számoltak be.

A varázsgombák hatását az alkoholfogyasztási zavarokkal összefüggésben is vizsgálják. Egy nyáron megjelent tanulmány meglepő eredményről számolt be: a nyolc hónapos kísérlet végén a hatóanyagot fogyasztók csaknem fele teljesen felhagyott az ivással, míg a placebo tablettákkal „kezeltek” csupán negyede ért el ilyen sikereket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!