Számítógépes látást használ az Amazon új robotja

Az Amazon a napokban mutatta be Sparrow (magyarul Veréb) névre keresztelt robotját, amely mesterséges intelligenciával és számítógépes látással is rendelkezik. 

Az egyre korszerűbbé és rugalmasabbá váló gépek a robotizálás felé hajtják a raktárak működését világszerte. Az elektromos kereskedelemmel foglalkozó Amazon évek óta ipari robotok garmadáját használja a raktáraiban, melynek egyik oka, hogy a rossz munkakörülmények miatt jönnek-mennek a raktári dolgozók a cégnél, arról nem is beszélve, hogy a robot nem betegszik le, nincs szüksége ebédszünetre és természetesen szabadnapot sem vesz ki.


A vállalat újonnan bemutatott Sparrow nevű robotja képes észlelni, kiválasztani és kezelni az egyes elemeket. A robot mesterséges intelligenciát és számítógépes látást is használ a több millió tárgy felismerése és kezelése közben. A cég kihangsúlyozta, hogy a gép munkába állásával az alkalmazottaknak lehetőségük nyílik arra, hogy idejüket és energiájukat más dolgokra összpontosítsák, miközben a hatékonyság növelését is javítani tudják az új „munkatárs” bevonásával.

amazon sparrow
Fotó: Amazon

Hogy az egyre fejlettebb robotok biztonságosabbá teszik-e az emberek munkáját, arról megoszlanak a vélemények. 2020-ban a Center for Investigative Reporting Reveal kiadványa arról írt, hogy 2016 és 2019 között 50 százalékkal többen sérültek meg az Amazon azon raktáraiban, ahol automatizált folyamatok zajlanak. Erre erősít rá, hogy a cég alkalmazottai többször is beszéltek arról, hogy nem maga a munka, ami különösebben veszélyes a vállalat raktáriban, hanem az a kimerítő tempó, amelyet az automatizált folyamatok diktálnak.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?