Az elmúlt években egyre több háztartásban jelenik a vezeték nélküli állóporszívó, vagy másnéven rúdporszívó. Ez persze nem véletlen: jelentősen megkönnyíti az életünket, hiszen használatukkal lerövidül a takarítási idő, és maga a házimunka is lényegesen kényelmesebbé és könnyebbé válik általa. Az állóporszívó előnyei között szerepel a helytakarékosság és az egyszerű kezelhetőség, ám ennyiben nem áll meg a történet. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy miben segítheti a Te mindennapjaidat is egy állóporszívó, vagy ha már van, akkor mi mindenre tudod használni. 

Kényelem

Az első és talán az egyik legfontosabb érv egy állóporszívó mellett az a praktikum. A hagyományos, úgynevezett cilinderes padlóporszívóval ellentétben nincs nagy készüléktest, amit magunkkal kell ráncigálni, nem kell emelgetni, sem lehajolni hozzá, erőkifejtés egyedül a tologatáshoz szükséges. Bár a porszívózást senki nem végzi el helyettünk (kivéve persze a robotporszívók esetében), a készülék mozgatásába senki nem fog beleszakadni, ugyanis a gépek súlya többnyire alig pár kilogramm, így nem igazán okozhat gondot a takarítás.

Az állóporszívó előnyei között említendő a könnyű és egyszerű mozgatás.  (Forrás: Samsung)

Akkumulátoros megoldás

Nagy előny lehet egy állóporszívó esetében, hogy nem vagyunk áramhoz kötve, így lényegében bárhol használatba tudjuk helyezni a készüléket. Ennek hozománya, hogy nincs szükségünk kábelre sem, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem kell a vezetéket sem kerülgetni takarítás közben, valamint az idegesítő kábeligazgatásnak is búcsút inthetünk az elpakolásnál. Az igazsághoz viszont hozzátartozik az is, hogy mivel akkumulátorral működnek, amelyek időnként lemerülnek, fel kell tölteni, hogy újra használni tudjuk a készüléket.

Egyszerű tárolás

Aprónak tűnő, ám annál kényesebb kérdés, hogy hol tudunk helyet szorítani – különösen egy kisebb ház vagy lakás esetében – a takarító eszközöknek. Míg egy hagyományos porszívó esetében nem kis logisztikát igényel az elhelyezése, addig egy állóporszívót kifejezetten könnyű tárolni, ugyanis méreténél és kialakításánál fogva jóval kisebb helyet foglal. Sőt, az újabb modellek esetében már kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók a dizájnra is, így nem hogy eldugni nem kell, de kifejezetten szem előtt is hagyhatjuk a gépet – nem mellesleg, így mindig kéznél lesz a porszívó.

állóporszívó előnyei
A Samsung Bespoke Jet egy kifejezetten csinos darab, jól illeszkedik szinte minden lakás stílusához.(Fotó: Samsung)

Sokoldalúság

A praktikum mellett a másik legfontosabb tényező a sokoldalúság. A legújabb állóporszívók különféle tartozékok széles skálájával érkeznek a vásárlókhoz, akiknek, így lehetőségük nyílik otthonuk szinte minden zugát tisztán tartani. A hagyományos készülékekkel bizonyos helyekhez csak kínkeservesen lehet hozzáférni, az állóporszívók esetében azonban jóval egyszerűbb a helyzet, különösen, ha kézi masinává is átalakíthatók. A morzsaporszívó nagy előnye, hogy mobilis és kisméretű, így a kezelése nagyon egyszerű, a különböző felpattintható szívófejeknek köszönhetően pedig egyszerűen kitakaríthatjuk vele a kanapét, a sarkokat vagy az ablakpárkányokat. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb ilyen porszívó turbo kefével is felszerelt, így a padlón illetve szőnyegeken lévő haj, állati szőr eltávolítása sem okozhat neki gondot.

állóporszívó előnyei
A legtöbb állóporszívóhoz több hasznos tartozék is dukál. (Fotó: Samsung)

Higiénikus ürítés

Míg a hagyományos porszívók esetében a porzsák elengedhetetlen kelléke a takarítási folyamatnak, addig az állóporszívók többségénél a por egy külön tartályba ürül, amelyet bármikor kiüríthetünk, átöblíthetünk, így a szívóteljesítmény is egyenletes marad. A porzsák emellett extra költséget is jelent, arról nem is beszélve, hogy a zsákok rendszeres cserélgetésével nagy mennyiségű por kerülhet vissza a levegőbe. Állóporszívók esetében nem kell spórolni a porzsákkal, ha megtelik a tartály, egyszerűen csak kiborítjuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!