Milliárdokra büntették az írek a Metát

265 millió eurós bírsággal sújtotta a Metát az ír adatvédelmi hatóság, miután tavaly felhasználók millióinak adatai kerültek ki egy nyilvános fórumra.  

Az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, azaz DPC) hétfőn közölte, hogy 265 millió eurós (kb. 108 milliárd forint) büntetést róttak ki a Facebookot, Instagramot és WhatsAppot tömörítő Meta Platforms-ra, mivel a vállalat megsértette az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) – számolt be róla a BBC. A bíróság a pénzbüntetés megfizetése mellett arra is kötelezte a Metát, hogy meghatározott időn belül korrigálja adatvédelmi hiányosságait.


Tavaly áprilisban látott napvilágot a hír, miszerint több mint 533 millió Facebook-felhasználó privát adata vált elérhetővé egy nyilvános hackerfórumon; a kiszivárgott információk között teljes nevek, telefonszámok, születési dátumok és lakcímre vonatkozó adatok is voltak.

A Meta szóvivője elmondta, hogy az emberek magánéletének és adatainak védelme alapvető fontosságú vállalatuk számára, ezért teljes mértékben együttműködnek az ír hatósággal. A cég még fellebbezhet az ítélet ellen.

Szeptemberben a közösségi-óriás fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bírósághoz az adatvédelmi bizottság által az Instagramra kiszabott rekordösszegű, mintegy 405 millió eurós bírság ellen. Ez volt az ír adatfelügyelet által valaha kiszabott legnagyobb pénzbírság, melyet a kiskorúak adatainak feldolgozásával kapcsolatos jogsértések miatt róttak ki.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?