dyson robotok
Fotó: Dyson

A Dyson azt tervezi, hogy az önfejlesztő robotok az adatok alapos elemzésével még az előtt lesznek képesek megoldani problémákat, hogy a tulajdonosuk egyáltalán észlelné azokat.

A Dyson fejlesztései és termékei egyre „okosabbak”, ennek érdekében számtalan érzékelőt, elektronikát, vezérlőrendszert és szoftverkódréteget foglalnak magukba. Jake Dyson, a vállalat főmérnöke YouTube-videóban mutatta be a vállalat ötéves beruházási tervének következő fázisát, amelynek középpontjában az „önfejlesztő” gépek állnak. A vállalat elsődleges célja olyan eszközök fejlesztése és gyártása, amelyek annál intelligensebbé válnak, minél tovább használják őket, és amelyek képesek a problémák önálló azonosítására, a hibaelhárításra, valamint a probléma megoldására még mielőtt észrevennénk, hogy valami baj van.

A Dyson első porszívójával csak annyit lehetett tenni, hogy a felhasználó bekapcsolta azt. Ma már a Dyson porszívók számtalan érzékelőnek, elektronikai hardver- és szoftverelemnek köszönhetően tájékoztatnak az akkumulátor élettartamáról, és a padló típusától függően állítják be az energiafelhasználást. A legújabb Dyson Gen5detect porszívó megszámolja és méret szerint azonosítja a mikroszkopikus részecskéket, pontos képet adva erről a felhasználóknak, valamint azonosítja, hol található még por és szennyeződés a padlón – ez a technológia kvantumugrásszerű fejlődést jelent a 10 évvel ezelőtti, mechanikusabb Dyson termékekhez képest.

A Dyson mérnökei úgy vélik, hogy a világon elsőként és egyedüliként képesek arra, hogy a légtisztítók levegőminőségi adatai alapján figyelmeztessék az embereket a helyi környezetszennyezési tényezőkre, például erdőtüzekre vagy homokviharokra. A légtisztítók naponta 200 millió levegőminőségi jelzést küldenek a mérnököknek, ezek az adatok pedig a jövőbeli kutatásokat és a személyes kitettségre vonatkozó felvilágosítást szolgálják.

A hamarosan megjelenő Dyson Zone ezt a technológiát használja majd arra, hogy felügyelje és megtisztítsa a levegőt a személyes térben, akár útközben is. A Dyson Zone és a MyDyson alkalmazás összekapcsolása valós idejű levegőminőségi és zajszennyezési adatokat, valamint heti szennyezési előrejelzéseket nyújt, segítve az egyének tájékozódását és döntéseit annak érdekében, hogy léphessen és csökkenthesse a szennyezésnek való kitettségét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!