Kép: 500px Blog

Ennek az 5G-nek nem volt elég, hogy COVID-ot okozott, és rákot kapunk tőle, most még az éjszakai égképet is elcsúfíthatja. 

Legalábbis ez a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) figyelmeztetése. A szervezet, amely a Sötét és Csendes Égboltot a Műholdas Konstellációk Interferenciájától Védő Központot működteti (micsoda név), a napokban arra figyelmeztetett, hogy az AST SpaceMobile szeptemberben indított legújabb műholdja „mostanra az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektumává vált, amely néhány csillag kivételével minden mást háttérbe szorít”. Az egyesület szerint a mérések azt mutatják, hogy a BlueWalker 3 (az AST SpaceMobile új műholdja) majdnem olyan fényes, mint az Antares vagy a Spica (az éjszakai égbolt 15. és 16. legfényesebb csillaga). Philip Diamond, az SKA Obszervatórium főigazgatója szerint az AST SpaceMobile műhold és a hozzá hasonlók „veszélyeztethetik tudományos tevékenységünk lehetőségeit”.

Kép: Az AST műholdja – Twitter

A műholdak természetesen nem újdonságok, de az AST SpaceMobile és más, telefonról műholdra működő cégek által tervezett műholdak különböznek, mivel alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringenek, és mellé elég nagyok. Az AST SpaceMobile BlueWalker 3 műholdja például szűk 70 négyzetméteres, míg a SpaceX első generációs Starlink LEO műholdjai ennek töredékei. A nagyobb méretre azért van szükség, hogy az ügyfelek okostelefonjainak adásait felfogják, és kiszűrjék a közelben lévő telefonok adásait, valamint, hogy potenciálisan gyorsabb adatkapcsolatot biztosítsanak.

„A méret számít!”

– jelentette ki Abel Avellan, az AST SpaceMobile vezérigazgatója egy nemrégiben közzétett LinkedIn-bejegyzésében. Ugyanakkor a cég a saját állítása szerint hajlandó együttműködni a csillagászokkal és másokkal a helyzet megoldása érdekében. Nem ez az első eset, hogy a LEO műholdak üzemeltetői szabályozási akadályokkal és a csillagászok panaszaival szembesülnek. A Starlink például évek óta dolgozik műholdjai fényének tompításán. Továbbá úgy tűnik, hogy az FCC is felkészült a probléma kezelésére. Jessica Rosenworcel, a szervezet elnöke nemrégiben javasolta az ügynökség Nemzetközi Irodájának átszervezését egy új Űrügyi Irodává és egy önálló Nemzetközi Ügyek Hivatalává.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!