Az OpenAI mesterséges intelligenciája már olyan jó szövegeket generál, hogy a tanárok attól tartanak, a felsőoktatás mai formájában meg fog szűnni létezni. 

Az elmúlt években egyre többet lehetett hallani a képalkotó mesterséges intelligenciáról, amely szavakból képes képeket generálni. A betűből történő képre váltás legfeljebb néhány percet vesz igénybe, és a végeredmény olykor egészen elképesztő lesz, a Colorado állam éves vásárának egyik díját például egy mesterséges intelligencia által generált fotó nyerte meg. Nem a képalkotás azonban az egyedüli terület, ahol az MI óriásit fejlődött az utóbbi időszakban: a szövegalkotás is egyre jobban megy neki.

Az OpenAI legújabb kiadása, a ChatGPT olyan szövegek létrehozására képes, melyek egy az egyben úgy tűnhetnek, hogy az ember alkotta őket. A mesterséges intelligencia gördülékenyen fogalmaz, és szinte bármilyen témában képes írni. “Jó osztályzatot adtam volna erre” – mondta a The Guardiannek Dan Gillmor, az Arizonai Állami Egyetem újságírás professzora, aki arra kérte a ChatGPT-t, hogy végezzen el egy feladatot, amelyet a tanítványainak szokott kiadni. A professzor hozzátette: az egyetemeknek hamarosan nagyon komoly problémával kell szembenézniük.

A ChatGPT már napok óta elérhető a nagyközönség számára, és becsületére legyen mondva, hogy még nem alakult át gyűlöletkeltő vagy összeesküvés-elméleteket terjesztő gépezetté – ahogy az többször is előfordult már más chatbotokkal. Egyesek szerint az OpenAI nem a jelenlegi felsőoktatás rendszer bukásához vezet, hanem épp ellenkezőleg: értékes oktatási eszközként szolgálhat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!