A Dyson légtisztítójával nyugodtan fellélegezhetünk – Teszt

Ha alapfelszerelésnek még nem is számítanak, egyre több lakásban találkozhatunk légtisztító készülékekkel, melyek feladata, ahogy a neve is mutatja, a szoba levegőjének megtisztítása. A porszívóiról elhíresült Dyson a légtisztító berendezések piacán is egyre otthonosabban mozog, Purifier Cool Formaldehyde TP09 névre keresztelt masinájuk például már nem csak a port, a polleneket és a baktériumokat szűri ki, de képes megkötni és lebontani a levegőben található formaldehid molekulákat is.

A hegyvidéki levegő gyógyító hatással bír, de sajnos egyre kevesebbeknek adatik meg, hogy hogy a friss, tiszta levegő áldásos hatásában részesüljenek. A városi levegőt bizonyára senkinek sem kell bemutatni: szmog, por, füst, pollen, mérgező gázok és még sorolhatnánk, mi minden száll körülöttünk a levegőben, melyek súlyosbíthatják a már meglévő betegségek tüneteit, de az arra fogékonyaknál önmagukban is betegségeket okozhatnak. Sajnos a rossz levegő nem csak az utcán okoz gondot, a lakásba is bejut a szellőztetés által, amit persze nem lehet elkerülni, már amennyiben nem szeretnénk megfulladni. Ha a kinti levegőt nem is, a bentit már lehetséges szűrni különféle légtisztító készülékek által, amelyek különösen ajánlottak a nagyvárosok lakói számára, de azoknak is erősen javasolt, akik valamilyen légzőszervi megbetegedésben, például allergiában szenvednek.


A Dyson TP09 légtisztító két nagyobb részre bontható: a felső részen elhelyezett fehér ellipszis a levegő keringgetéséért felel, míg az alatta található arany felület mögött a motort és a szűrőrendszert találjuk. A külső részen egy HEPA-filter fogja fel a leggyakoribb szennyeződéseket, mint a pollen és a finompor; e mögött pedig egy aktív szénszűrő található, ami a szagok és a gázok eltávolításáért felel. Ez a két szűrő együttesen a gyártó ígérete szerint képesek eltávolítani a gázokat és a szagokat, valamint megszűrik az akár 0,3 mikron nagyságú szennyeződések 99,95%-át. A rendszer egyik különlegessége, hogy képes kiszűrni a káros gázokat is, mint például a nitrogén-dioxid vagy a formaldehid – utóbbi az egyik leggyakoribb és legismertebb beltéri levegőszennyező anyaggá vált az elmúlt években.

Többrétegű szűrőrendszer gondoskodik a tiszta levegőről.

A légtisztító munkáját a szenzorok teszik még hatékonyabbá, melyek folyamatosan vizsgálják a levegő minőségét, az algoritmusok pedig elemzik is a rögzített adatokat. A felhasználó mindezt egy LCD-kijelzőn keresztül követheti nyomon, ahol valós időben láthatja, hogy áll éppen a levegő minősége, hőmérséklete, páratartalma. Rendkívül hasznos, hogy a kijelzőn keresztül a készülék értesít, ha a szűrő eltömődött, és ezért cserére vagy tisztításra szorul.

A masina természetesen okostelefonos alkalmazással érkezett, ami azért is hasznos, mert a Dyson Link nevű alkalmazás segítségével könnyen és egyszerűen elérhetjük a LCD-kijelzőn megjelent információkat. Ami ennél is fontosabb, hogy az appon keresztül távolról is vezérelhetjük a légtisztítót, minden beállítási opció adott hozzá, így mire hazaérünk a munkából, tiszta, friss levegő fogad majd minket. Természetesen távirányító is jár a készülékhez, melynek az elhelyezése sem jelent gondot: ívelt és mágneses kialakítása révén a készüléken tárolható. Fontos megjegyezni, hogy a Dyson TP09 nem csak a levegő megtisztítására képes; hűsít is, amikor éppen szükséges. Ezzel összefüggésben azonban akadt egy kis hiányérzetünk, mégpedig azért, mert bizonyos felsőkategóriás modellek már hűtési és fűtési funkcióval egyaránt rendelkeznek, a Dyson készülékével azonban csak hűteni lehet, fűteni sajnos nem.

A dizájnos távirányító sem maradhat el.

Ennél a készüléknél nem a zajszint lesz a prioritás. Bár a leírás szerint akusztikai szempontból újratervezték a légtisztítót, így 20%-kal halkabb, mint a korábbi modellek, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hallható. Jó hír ugyanakkor, hogy éjszakai mód is választható, ami halkabb üzemet eredményez, ám még ez sem jelent maximálisan csendes működést. Plusz pont, hogy a nyugodt alvás érdekében a gyártó még a kijelző elhalványításáról is gondoskodott.

A TP09 légtisztító jól néz ki, a Dysonra jellemző futurisztikus megjelenéssel bír, mely már-már a gyártó védjegyének számít. Kifinomult, stílusos megjelenésével a legtöbb modern berendezésű lakásban jól mutat, és ami még fontosabb, hosszúkás, karcsú kialakításából adódóan (kb. 1 méter magas, 20 centiméter széles, súlya szűk 5 kilogramm) kis helyen is jól megfér. Apró kötöttség, hogy a készüléket konnektorba kell dugni, vagyis csak olyan helyen lehet üzembe helyezni, ahol van áramellátás.

A modell.

Összességében elmondható, hogy a Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09 egy sokoldalú és remek lakótárs, amely nem hogy nem csinál koszt a lakásban, de még segít is a takarításban azáltal, hogy kiszűri a levegőben szálló szennyeződéseket. Egyetlen komolyabb probléma van a készülékkel, mégpedig az ára: a Dyson légtisztítója nem olcsó mulatság (319 990 forint), így az embernek komolyan meg kell gondolnia, hogy tényleg megéri-e a beruházás, különösen annak tudatában, hogy a fűtési funkciót – nagy bánatunkra – kispórolta a gyártó a készülékből.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Kezelés
  (5)
 • Innováció
  (4)
 • Dizájn
  (5)
 • Ár-érték arány
  (4)
4.5

Összegzés

A Dyson TP09 sok szempontból egy remek légtisztító, ám az ára miatt nehéz igazán jó szívvel ajánlani.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?