Viszlát atomenergia? Áttörést értek el a fúziós energia kutatásában

Amerikai kutatók áttörést értek el a fúziós energia kutatásában: először sikerült több energiát kinyerni a folyamat során, mint amennyit ráfordítottak. 

A tudósok az 1950-es évek óta igyekeznek a Nap erejét is biztosító fúziós energiát hasznosítani, ám eddig egyetlen csoportnak sem sikerült több energiát termelni, mint amennyit a folyamat előállítása igényelt. A fúziós technológia kiemelt kutatási területnek számít, ugyanis az előállításával olyan nagy mennyiségű energiaforrásra tehetnénk szert, amely összehasonlíthatatlanul kevesebb szennyezéssel és hulladékkal biztosíthatná az emberiség energiaellátását, mint a hagyományos erőművek.


A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatóinak nemrégiben hatalmas áttörést sikerült elérniük a fúziós energiatermelésben: az ún. inerciális fúzió során nettó energianyereséget könyvelhettek el, azaz kevesebb energiába került előidézniük a folyamatot, mint amennyi energia termelődött belőle – írja a Financial Times. A tudósok egy apró hidrogénplazma-granulátumot bombáztak a világ legnagyobb lézerével, e közben sikerült energiatöbbletet generálniuk.

„Ha ez beigazolódik, történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi” – mondta Dr. Arthur Turrell plazmafizikus, aki The Star Builders című könyvében bővebben is foglalkozik a témával.

Bár a mostani fejlemény valóban kiemelt jelentőséggel bír a fúziós energia kutatásában, érdemes megjegyezni, hogy egyelőre egyetlen kapszulánál sikerült mindezt elérni egyetlen alkalommal. A tudósok álláspontja szerint még mindig évtizedekre vagyunk attól, hogy a fúziós energia segítségével kiválthatóak legyenek a jelenleg használt energiaforrások.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?