Nehézfémet találtak egy itthon is népszerű csokiban

Egy fogyasztói érdekvédő nonprofit szervezet szerint több neves csokimárka terméke is aggasztóan magas arányban tartalmaz az egészségre potenciálisan veszélyes nehézfémeket.

A Consumer Reports szervezet 28 különböző étcsokoládé-fajtát vizsgált meg, és mindegyikben ólmot és kadmiumot mutattak ki – írja az Insider. A csokoládék közül 23 márka esetében olyan magas volt a nehézfémek aránya, hogy már napi 28 gramm elfogyasztása esetén (ez körülbelül egy tábla csoki egyharmadát jelenti) meghaladja a még biztonságosnak mondott határértéket. A jelentésben idézett piackutatás szerint az emberek körülbelül 15 százaléka eszik naponta csokoládét.


A test nehézfém telítettsége számos betegséget okozhat az idegrendszeri problémáktól kezdve a vesekárosodásig, de különösen nagy veszélyt jelent a gyerekekre és a várandósokra nézve, ugyanis – például az ólom – hátráltathatja a fejlődést és agykárosodást okozhat.

A szervezet olyan, Amerikában népszerű csokimárkákat vett górcső alá, mint a Trader Joe’s, a Hershey’s és a Dove. Ami az itthoniak számára igazán érdekes lehet, hogy a hazánkban is kapható Lindt csokit is megvizsgálták, és magas ólomszintet és kadmiumszintet mutattak ki benne a fogyasztói érdekvédő szervezet tudósai.

A kutatók megjegyzik: az étcsokoládéban általában magasabb a nehézfémek aránya, mint a tejcsokoládéban, mert több kakaót tartalmaznak, a csokoládéhoz használt kávébab pedig a termőföldből és a betakarítás után is szennyeződhet.

A vizsgált anyagok közül mindössze öt márka terméke nem lépte túl a biztonságos határértéket. A Consumer Reports szerint ez azt bizonyítja, hogy a vállaltok képesek alacsonyabb nehézfém-tartalmú termékeket előállítani, és a fogyasztóknak lehetőségük van olyan termék mellett dönteni, amely nem veszélyezteti az egészségüket. A legelszomoritóbb a dologban az, hogy a magas nehézfém-tartalmú csokoládékat gyártók nem vétenek a törvény ellen, ugyanis nincs jogi szabályozás az ólom és a kadmium szintre vonatkozóan a kakaóbab esetében.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?