Kiderítették a tudósok, melyik a legjobb teasütemény

Van, aki a klasszikus, ropogós aprósütemények megszállottja, míg más az omlós, puha tésztára esküszik. A tudósok most arra keresték a választ, melyik a legjobb tea mellé. 

Habár a teasütemények világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, bizonyára kevesen gondolnák, hogy külön kutatás is készül arról, melyik a legalkalmasabb aprósütemény a teázáshoz. Egy összehasonlító tanulmányban most arra a kérdésre keresték a választ a kutatók, hogy melyik az a finom sütemény, amely „szerkezeti integritását” tekintve a leginkább alkalmas arra, hogy egy csésze forró teában megmártózzék. A British Medical Journal karácsonyi számában közzétett tanulmány a kekszek tápanyagtartalmát, nedvszívó képességét, ropogósságat és a folyadékkal való kölcsönhatását vizsgálta – számol be róla az Independent.


A vizsgálat során arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy a felsorolt szempontokat figyelembe véve a legjobb teasütemény a zabkeksz. A második helyen az emésztést elősegítő kekszek végeztek, a harmadik helyezett a skót vajas keksz lett, majd végül a háztartási keksz zárta a sort.

Mint kiderült, a zabkeksznek viszonylag alacsony a nedvszívó képessége, és ez a kekszfajta az, amelyik a legtovább bírja a forró nedűben, mielőtt szétesne. A szakértők decibelmérővel még azt is megmérték, mennyire ropogós a keksz a teába áztatás előtt és után. Ebben a versenyben viszont már az emésztést elősegítő kekszek vették át a vezetést a zabkekszektől, mivel a tea felszívódása után ennél a fajtánál csökkent a legkisebb mértékben a „roppanás hangereje„.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?