Megvan az esélye, hogy a C/2022 E3 (ZTF) üstökös szabad szemmel is látható legyen az éjszakai égbolton. Az égitestet utoljára a neandervölgyi ember látta. 

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös egész januárban, illetve február elején észlelhető lesz, bár először távcsőre lesz szükség a megfigyeléséhez. Ahogy azonban az üstökös egyre közelebb kerül a Földhöz, meglesz az esély arra, hogy aszabad szemmel is láthatóvá váljék az esti égbolton. Ha ez megtörténik, ez lesz az első üstökös, amely ilyen formában is észlelhető lesz, mióta a NEOWISE 2020-ban elhaladt mellettünk.

Az új üstököst tavaly márciusban fedezték fel, miközben a Jupiter pályáján tartózkodott. A A NASA szerint  február 2-án lesz a legközelebb a Földhöz – mintegy 42,5 millió kilométerre bolygónktól. A legoptimistább forgatókönyv szerint a Földön élők január második felére már szabad szemmel is láthatják az üstököst – írja a Newsweek.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a C/2022 E3 (ZTF) üstökös elég fényes is lesz ahhoz, hogy távcső nélkül is láthassuk, várhatóan nem lesz majd olyan mutatós, mint a NEOWISE volt 2020-ban. Ennek ellenére különleges pillanat ez a Föld számára, ugyanis a csillagászok szerint az égitest csak 50 ezer év alatt kerüli meg a Napot. „Nagyszerű lehetőség arra, hogy személyes kapcsolatot teremtsünk egy jeges látogatóval a távoli külső Naprendszerből” – mondta Preston Dyches, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!