Miért jó? Miben más? Kinél válhat be egy air fryer? Mi a különbség egy 30 000 és egy 150 000 forintos termék között? Megéri ilyet vásárolni? Ennek jártunk utána!

air fryer
Az air fryer remek találmány

Az utóbbi időszakban Magyarországon is egyre népszerűbb az air fryer, azaz a forrólevegős sütő. Bemutatjuk a termékcsaládot, az előnyöket, a hátrányokat, és hogy kinek jöhet jól egy ilyen eszköz.

Mi az air fryer?

air fryer
Az air fryer sok mindenre jó

Más néven forrólevegős sütő, ami meglehetősen beszédes elnevezés. Ezek a kompakt eszközök arra szolgálnak, hogy az ételeket felmelegítsék, megsüssék, megpárolják bennük.

A hagyományos fritőzzel ellentétben a hőt átadó közeg nem folyékony olaj, hanem levegő. Tehát inkább hasonlít egy sütőre, mint egy fritőzre, bár külsőre inkább ez utóbbit idézi.

Kompakt

Az air fryerek szabadon állóak, azaz ide-oda pakolhatóak viszonylag szabadon. Akár ki is lehet őket vinni a teraszra vagy a kertbe. Kevés helyet foglalnak, és használat után egyszerűen elpakolhatóak.

Mobil

Egy air fryer viszonylag egyszerűen hordozható. Tehát bepakolható egy autóba, és lehet vinni nyaralni, vagy a hétvégi házba. Ezt pedig értelemszerűen egy tradicionális beépíthető sütőről nem mondhatjuk el.forrólevegős sütő

Szag

Van némi illata a melegedő ételnek, de egyáltalán nem olyan vészes, mint egy fritőz, ami után irgalmatlan olajszag marad.

Tisztítás

Jellemzően tapadásmentes bevonattal látják el ezen eszközöket, amelyek így könnyen tisztíthatóak. Akár egy mosogatógépbe is bepakolhatóak.

Kezelés

Sok függ attól, hogy milyen típusú az adott készülék, de mindegyiknél állítható bizonyos tartományban manuálisan a hőfok és a sütési idő, pont úgy, mint egy sütőnél. A fejlettebb (azaz drágább) készülékek pedig előre beállított programokkal is rendelkeznek. Tehát ha valaki beteszi a csibecombot, megnyomja a csirke ikont, és más tennivalója nincs is, csak a falatozás.forrólevegős sütő

Sőt, akadnak már smart darabok is, amelyek akár okostelefonnal is vezérelhetőek. A mobilra letölthetőek, vagy azon létrehozhatóak receptek, amelyek egy érintéssel aktiválhatóak.

Mi készíthető el egy air fryer masinában?

Az air fryer alkalmas melegítésre, párolásra, sütésre és grillezésre is, és a húsokkal, zöldségekkel, tésztafélékkel is elboldogul. Még olyan fajtái is akadnak, amelyekkel joghurtokat is össze lehet hozni.forrólevegős sütő

Tehát lényegesen sokoldalúbbak, mint egy olajsütő. Sőt, még a hagyományos sütőnél is jobbak e téren, hiszen az ételt egyszerűen lehet rázogatni, forgatni a sütőtérben, és emiatt például sült krumpli elkészítésére alkalmasabb, mint egy “rendes” beépíthető sütő.

Sütési idő

E téren elmarad a fritőzöktől. A tapasztalataink szerint a sült krumplinak vagy csirkének nagyjából 20 percre van szüksége.

Mennyiség

Többféle méretben elérhetőek az air fryerek. A legnagyobba is maximum másfél kiló krumpli vagy 3-4 csirkecomb fér el. Tehát egyszerre 2 fő számára készíthető benne étel.forrólevegős sütő

Ár

A kicsi, alaptudású modellek már 20 000 forinttól elérhetőek, de ezek abszolút egyszemélyesek. A nagyobb méretű és extra szolgáltatásokkal kitömött darabokért pedig akár 150 000 forintot is elkérhetnek.

Jó az air fryer? 

Jöjjön a lényeg! Egy air fryer szuper dolog! Könnyen kezelhető, könnyen tisztítható, akár egy kamasz is vidáman elboldogulhat vele, és készíthet magának mindenféle ételeket. Legyen az krumpli, grillezett zöldség, sült tök, mirelit halrudacska, pizza, péksütemény vagy hús. Igen kevés helyet foglal, nem büdös, és abszolút megfizethető. Arra kiválóan alkalmas, hogy munka vagy suli után az ember gyorsan összeüssön valami meleget, frisset. A nagyszabású családi ebédekhez viszont már kicsi lehet.

Mi imádjuk az air fryert, azaz a forrólevegős sütőt. A népszerűségük abszolút megérdemelt. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy szerezzen be egy ilyen terméket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!