Kína nem cicózik, máris ráfordult a 6G-re

A világ számos helyén még 5G sincs, de Kína szerint 2023 náluk már az átfogó 6G fejlesztésekről fog szólni. 

Kína a 6G-t a 2023-as év egyik kiemelt projektjeként jelölte meg. Az Ipari és Informatikai Minisztérium az év eleji szokásos munkakonferenciáján eközben azt mondta, hogy idén a 6G „átfogó” fejlesztését kívánja előmozdítani. A minisztérium által más területeken, például az új repülőgépek és az ipar újjáélesztése terén tett kötelezettségvállalások mellett az IKT-terület tisztviselői az 5G és az optikai hálózatok kiépítésének felgyorsítását, az 5G magánhálózatok további növekedését, valamint az ipari internet és az adatbiztonság terén végzett munkát is célul tűzték ki. Ezek egyike sem túl meglepő, de megerősíti a 6G-t, mint a távközlési és technológiai ágazat fókuszterületét, amelyet nagyban befolyásolnak a kormányzati prioritások. Tavaly év végén a China Telecom kiadott egy dokumentumot, amelyben ismertette a 6G-vel kapcsolatos elképzeléseit.


Kína

Ebben egy elosztott és intelligens, programozható RAN (P-RAN) hálózati architektúrát javasol, valamint egy „háromrétegű és négyoldalú” keretrendszert. Érdekes módon a dokumentum azt is indokolja, hogy a sűrű mmWave- vagy terahertz-sávú hálózatok kiépítésének költségei miatt elengedhetetlen lesz az eszköz-eszköz kapcsolat biztosítása. Kína másik 6G-s híre a nemzeti koordinációs testület, az IMT-2030 6G Promóciós Csoport által kiírt, a lehetséges kulcsfontosságú technológiákra vonatkozó pályázati felhívás. A CAICT által közzétett angol nyelvű közlemény szerint a fő célok „az egyetemek, akadémiák, iparvállalatok és szövetségek technológiai innovációkra való ösztönzése, a 6G potenciális kulcstechnológiák gazdag tartalékának összegyűjtése és kialakítása, valamint a 6G kutatás, szabványosítás és ipari K+F támogatása”. A nem kínai egyetemek és kutatószervezetek a 2023. novemberi határidő előtt jelentkezhetnek. A javasolt megoldásoknak „alkalmazási és promóciós értékkel kell rendelkezniük a 6G innováció és fejlesztés számára”, a kulcsfontosságú műszaki mutatóknak pedig értékelhetőnek és ellenőrizhetőnek kell lenniük – áll a közleményben.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?