A leghosszabb háború Hollandia és a Scilly-szigetek között zajlott: a felek 1986. április 17-én kötöttek békét 355 év hadiállapot után. 

Mindig is voltak és lesznek fegyveres konfliktusok, a legvéresebbnek és a legkegyetlenebbnek tartott háborúk mellett azonban vannak olyan fegyveres viszályok is, amelyek valamilyen okból kifolyólag furcsábbak a megszokottnál. Hollandia és a Scilly-szigetek között zajló háború pont ilyen: 355 évig tartott, mégpedig azért, mert a felek egész egyszerűen elfelejtettek békét kötni.

A háború az angol polgárháborúhoz köthető, amikor is a Cromwell vezette önkéntes hadierő már teljesen kiszorította Angliából Stuart I. Károly támogatóit, a királypártiakat, akik a 45 kilométere lévő Scilly-szigeteken találtak maguknak menedéket. Itt jön a képbe Hollandia, aki ha jelképesen is, de szerette volna megköszönni azt a szívességet, hogy Anglia a hollandok szövetségese volt a nyolcanéves háborúban (ezután született meg a független Hollandia). Mivel a Cromwell vezette parlamentaristáknak állt jobban a szénája, Hollandia melléjük áll, és csatahajókat küldött Scilly-szigetéhez. Csakhogy a királypárti hajósok rajtaütései komoly károkat okoztak a holland hadiflottának, és miután kielégítő válasz nem érkezett a királypártiaktól, a holland admirális 1651. március 30-án hadat üzent a Scilly-szigeteknek.

leghosszabb háború
Maarten Tromp holland admirális, aki hadat üzent a Scilly-szigeteknek. (Fotó: UK History)

Három hónappal később, 1651 júniusában Cromwell csapatai megadásra kényszerítették a királypárti flottát, és a Scilly-szigetek visszakerültek a parlamenti irányítás alá. A holland flotta, mint aki jól végezte dolgát, hazahajózott, elfeledkezve arról, hogy hadat üzent a kis szigetnek.

Az elkövetkező századokban a sziget lakói között szájról szájra terjedt a hír, hogy Scilly hadban áll Hollandiával. Végül 1985-ben egy helyi történész, Roy Duncan vette a fáradságot, és írt a londoni holland nagykövetségnek, hogy lássa, van-e bármilyen hiteles bizonyíték a háborúra. Mindenki meglepetésére a nagykövetség feltárt egy sor olyan dokumentumot, amely arra utalt, hogy Hollandia és a szigetek hivatalosan még mindig háborúban állnak.

A két ország 1986. április 17-én írta alá a békeszerződést, véget vetve ezzel a világtörténelem leghosszabb ideig tartó háborújának. A legenda szerint a 355 év alatt egyetlen puskalövés sem dördült el Hollandia és a Scilly-szigetek katonái között.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!