Hatalmasat zakózott a világ egyik legismertebb robotja

Senki nem kérheti számon az Atlas nevű humanoid robot kitartását: elesik, feláll, újra elesik, újra feláll, és így tovább.

Azt szokták mondani, hogy a sikerhez vezető út gyakran vereségekkel van kikövezve, hiszen nem mindig jön össze elsőre, amit elterveztünk. Jól tudja ezt a Google tulajdonában álló Boston Dynamics is, aki olyan robotokat tett már le az asztalra, mint Spot, a robotkutya, vagy a kutatási céllal fejlesztett, meg nem vásárolható emberszerű gép, Atlas. Atlas néhány év alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül, mostanra pedig elképesztően precíz, már-már emberszerű mozgásokra képes, például képes felkapni egy tárgyat, majd meglepő pontossággal elhajítani, mindezt nehezített terepen, egy szimulált építkezésen. Persze Atlasnak sem sikerült mindez elsőre, rengeteg időt és energiát emésztett fel, mire a robot eljutott erre a szintre. A Boston Dynamics új videóban mutatta meg, hogy is vezetett az út idáig.


Az, hogy egy robot korrigálni tudja a botlásait, olyan tulajdonság, amellyel még a legfejlettebb gépek között is csak nagyon kevesen rendelkezik. A Lotaringiai Egyetem kutatói nemrégiben egyébként kifejlesztettek egy Damage Reflex (D-Reflex) nevű rendszert, amely segíthet a robotnak megtámasztaniuk magukat, ha éppen elesni készülnének. A módszer alapja a mesterséges neurális hálózat, melynek segítségével a gép elméletileg képes megtalálni azt a pontot a falon, amelyre ránehezedhet.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?