Szemeket kinyitni, holnap kerül földközelbe az üstökös, amit a neandervölgyi ember látott utoljára

A C/2022 E3 (ZTF) kódjelű üstökös legutóbb körülbelül 50 ezer éve járt a Föld közelében, legközelebb február elsején lesz a bolygónkhoz. 

Január 27-én lépte át a Föld atmoszféráját a C/2022 E3 (ZTF) üstökös, amit 2022 márciusában fedezett fel az amerikai Zwicky Transient Facility, miközben a Jupiter pályáján tartózkodott. Az égitest érdekessége, hogy a számítások szerint kb. 50 ezer évente kerüli meg a Napot, vagyis amikor legutóbb erre járt, még a neandervölgyi emberek járták a Földet.


„Nagyszerű lehetőség ez arra, hogy személyes kapcsolatot teremtsünk egy jeges látogatóval a távoli külső Naprendszerből” – mondta Preston Dyches, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=830611951346429&set=a.1416479448363148&type=3

A zöld színű üstökös Magyarországról is látható lesz, sőt már sikerült is észlelni távcső segítségével. A Svábhegyi Csillagvizsgáló blogbejegyzése szerint az objektum február elsején kerül legközelebb a Földhöz, és már este is jól fog látszódni. A szakértők azt javasolják, hogy a szabadszemes megfigyelést fényszennyezéstől mentes területen kíséreljük meg.

Az aszteroida február elsején körülbelül negyven millió kilométerre lesz majd tőlünk, vagyis biztonságos távolságban halad el a bolygónk mellett.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?