Tv vásárlási tanácsok – hangrendszer: Mitől szól jól egy tévé? Mire kell figyelni?

Alapvetően határozhatja meg egy tv által nyújtott élményt, hogy milyen a hangminősége. Mutatjuk, hogy vásárlás előtt mit érdemes számba venni.

Egy tv megítélése során még mindig a legfontosabb a kép minősége, azaz, hogy milyen a látvány, azzal nem is lehet és nem is kell vitatkozni. De az is tény, hogy emellett szintén komoly jelentőséggel bír az, hogy milyen egy adott készülék megszólalása. Az egyes modellek között ugyanis óriási eltérések figyelhetőek meg e térentv hangrendszer


Muszáj külső hangrendszer?

Régen általános érvényű szabály volt, hogy ha valaki normális hangminőséget szeretett volna a jó kép mellé, annak mindenképpen érdemes volt egy külső, dedikált audió masinát, tehát például egy hangprojektort, vagy több komponensből álló szettet csatlakoztatni a televíziójához. Ma azonban ez nincs feltétlenül így. Léteznek már olyan televíziók, amelyek képesek remek, moziszerű hangzást produkálni, és nem annyira szükséges tehát egy ilyen külső termékre pénzt költeni. E téren abszolút vezető szerepet játszik a Samsung, amely felső kategóriás termékeibe ma már kivétel nélkül igen komoly, extrákkal kitömött hangrendszert épít.tv hangrendszer

Mostani cikkünkben azt tekintjük át a vállalat termékeinek segítségével, hogy milyen fogalmakkal, technológiákkal találkozhat az a hangrendszerek kapcsán, aki televízió vásárláson töri a fejét. Mire érdemes figyelni, mit érdemes szem előtt tartani, és mi az, amivel nem kell foglalkozni.

Teljesítmény

Ez az egyik leginkább kiemelt paraméter a gyártók részéről, mert egyszerű kommunikálni. Wattban (W) adják meg, és nagyjából arról szolgáltat információt, hogy mennyire hangos egy adott termék. Azt fontos kiemelni, hogy a hangerő több más paramétertől is függ, de általában azt mondhatjuk, hogy minél nagyobb a watt érték, annál hangosabb egy televízió. Napjaink egyik legjobb tévéje, a Samsung QN95B például 70 wattos integrált hangrendszerrel bír, eközben a hagyományos, átlagos rokonai jellemzően 20 wattosak.

Csatornák száma

Azt mutatja meg, hogy hány darab hangcsatornát képes megszólaltatni egy termék. Régen a televíziók monók voltak, azaz 1 csatornásak. Aztán jöttek a sztereó, 2 vagy 2.0 csatornás eszközök, ahol a jobb és bal oldali hangsávok más-más jeleket tartalmaztak. Ennek köszönhetően érzékelhetjük úgy televíziózás közben, hogy jobbról vagy balról érkeznek bizonyos hangok.tv hangrendszer

Mára a jobb készülékek azonban ennél is tovább léptek. Az említett Samsung QN95B például 4.2.2 csatornás (!!) integrált hangrendszerrel bír. Ez azt jelenti, hogy minden korábbinál pontosabb, részletesebb, tisztább hangkép megalkotására van lehetőség. A mérnökök használhatnak speciális hangszórókat is, például amelyek a basszusok visszaadására szolgálnak, vagy amelyek feladata, hogy a térben magasból érkező hangsávokat megszólaltassa. Tehát elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a csatornaszám, jó eséllyel annál jobb lesz a hangminőség is.

Beépített mélysugárzó

Ezek azok a speciális hangszórók, amelyek a basszushangok visszaadására szolgálnak. Felépítésük eltér a hagyományos hangsugárzóktól, amelyek a mélyek reprodukálásában nem annyira jók. A basszusok kulcsszerepet játszanak a gazdag, telt és organikus hangzás megteremtésében, nélkülük jó eséllyel steril, természetellenes lesz a megszólalás.tv

Amennyiben egy televízió rendelkezik beépített mélysugárzókkal, akkor jó eséllyel a hang minősége is jobb, mint amit a hagyományos modellek esetében tapasztalhatunk. A mélyhangszóró meglétére a csatornaszámból is lehet következtetni. Egy 2.1 csatornás rendszer esetében az 1-es jelöli ezt. Értelemszerűen, ha több dedikált mélyhangszóró van egy televízióban, akkor ez a szám magasabb.

Előre programozott hangmódok

Egyes televízióknál a menürendszerben találkozhatunk olyan hangprofilokkal, amelyeket gyárilag optimalizáltak a különféle tartalmakhoz. Ezek általában a nevükkel (Mozi, Sport stb.) jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánják őket. A Samsung felső kategóriás modelljeiben ennek kiválasztását rá is bízhatjuk az okos rendszerre. Az ugyanis képes automatikusan az épp futó tartalomhoz igazítani a beállításokat, így ezekkel már nem is kell vacakolni.tv

Automata kalibráció

Akadnak olyan televíziók, amelyeken vagy amelyek távirányítóin található mikrofon. Ennek segítségével képesek felmérni a helyiség akusztikai adottságait, és egy intelligens algoritmus a kapott adatok függvényében módosítja az egyes paramétereket úgy, hogy a lehető legjobb legyen a hangminőség. Ez a funkció a Samsung televíziók esetében például a „Teret betöltő hangzás” névre hallgat.

Equalizer

A hangszínszabályozó segítségével a felhasználók a saját ízlésükhöz igazíthatják az arányokat manuálisan. Nagyon hasznos szolgáltatás!

Dolby Atmos támogatás

Az ilyen modellek megbirkóznak a Dolby Atmos objektumalapú hangszabvánnyal. Ennek különlegessége, hogy tartalmaz olyan hangsávokat, amelyeknél nem csak az van meghatározva, hogy horizontálisan, azaz vízszintesen, hanem vertikálisan, azaz függőlegesen, milyen irányból érkezzen a hang a térben a felhasználóhoz. Értelemszerűen a Dolby Atmos támogatású televíziók pontosabb hangkép, és moziszerűbb hangzás megteremtését biztosítják.

Mozgáskövető hangzás

A Samsung televíziók egyik hatalmas extrája a mozgáskövető hangzás. Ez az Object Tracking Sound+ névre hallgató technológia lehetővé teszi, hogy a hangokat a képernyőnek abból az irányából érzékeljük, ahonnan a látott tartalom alapján jönniük kellene. Tehát, ha például a jobb felső sarokban egy kismadár énekel, a bal alsóban egy hölgy hegedül, akkor a hegedűszót a bal alsó sarokból fogjuk hallani, a csiripelést pedig vele szemből.tv

Amennyiben pedig az objektum mozog a képernyőn, tehát a kismadár átrepül a bal oldalra, akkor a hang vele együtt mozog. E szolgáltatás alapfeltétele a megszokottnál lényegesen fejlettebb, sok csatornás integrált hangrendszer. A Samsung QN95B például rendelkezik a készülékház felső sarkaiba épített, egyedileg vezérelt hangszórókkal, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy e szolgáltatás jól működjön.

Végszó

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a televíziók hangzása rengeteget fejlődött az elmúlt másfél évtizedben. Vannak olyan modellek, amelyek akár már zenehallgatásra is kimondottan alkalmasak, és valóban képesek megteremteni a mozizás illúzióját! Így ha valakinek fontos a hangminőség, akkor annak érdemes ezt is számításba vennie egy-egy vásárlási döntés meghozatala során.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?