Két éve kutatja a Perseverance a Mars felszínét

A NASA Perseverance roverje február 18-án ünnepelte fennállásának második évfordulóját a Mars felszínén.

A Perseverance 2020 júliusban indult útnak a Földről, és 2021 február 18-án sikeresen landolt a Jezero-kráter fenekén. A rover azóta is úton van, szorgosan gyűjtögeti a mintákat, amelyeket később a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) egy közös akció keretében hoz el a Földre. Erre a jelenlegi információk szerint 2033-ban kerülhet majd sor.


A Perseverance két éves fennállásáról a NASA is megemlékezett közleményében, amelyben újraosztották azt a látványos videót is, amelyen a rover landolása látható. A NASA a leszállást csak hét percnyi rettegésként jellemezte akkoriban, mivel a manővert a robot önvezető módban hajtotta végre, és a földi irányítóegységnek még csak lehetősége sem volt közbeavatkoznia a folyamatba. A roverre rögzített számtalan kamerának hála azonban az utókor újra és újra megcsodálhatja a Perseverance történelmi landolását.

A szóban forgó marsjáró a mai napig is hibátlanul működő Curiosity munkáját folytatja, amely immár több mint tíz éve landolt a vörös bolygón. A Perseverance eddigi egyik legnagyobb tudományos eredménye, hogy sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráterben egykoron tényleg víz lehetett.

A marsjáróval kapcsolatban legutóbb egyébként arról írtunk, hogy az egyik mintavétel alkalmával véletlenszerűen egy sikoltozó arcot rajzolt a homokba.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?