A Google tagadja, hogy mesterséges intelligenciát használt volna a dolgozók kirúgásához

A Google szerint a mesterséges intelligencia nem vett részt a döntéshozatalban. 

Bombaként robbant a hír januárban, hogy a Google 12 ezer embert, globális munkavállaóinak mintegy hat százalékát elbocsátja. „Őszintén sajnálom” – írta Sundar Pichai, a vállalat vezérigazgatója blogbejegyzésében, hozzátéve, hogy teljes felelősséget vállal azért a döntésekért, melyek idáig vezettek. Habár a Google szépen növekedett az elmúlt években, Pichai szerint most egy teljesen újfajta gazdasági helyzettel kell szembenézniük, mint ami eddig volt.


A Google elbocsátott alkalmazottai közül többen nem értették, miért éppen rájuk esett a cég választása – írja a The Washington Post. Mivel a kirúgott alkalmazottak személye meglehetősen véletlenszerűnek tűnik, a dolgozók körében felmerült, hogy a cég a mesterséges intelligenciát használta arra, hogy kiválassza, kiket küld el a cégtől. A Google szerint azonban szó sincs ilyenről, ahogy mondták: semmilyen algoritmus nem vett részt a döntéshozatalban.

Igaz vagy sem, a mesterséges intelligencia ebben a formában történő felhasználása önmagában nem egy légből kapott kitaláció. Ahogy a The Washington Post is megjegyzi, az amerikai vállalatok HR-vezetőinek 98 százaléka elismerte, hogy szoftvereket és algoritmusokat fog használni a munkaköltségek csökkentésére – annak ellenére, hogy mindössze a felük bízik abban, hogy a technológia elfogulatlan ajánlásokat fog tenni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?