Nem jó hírrel tért vissza a fukusimai reaktorba küldött robot

Felderítő robotokat küldtek a fukusimai atomerőmű 1-es blokkjába, az egyikük azonban különösen aggasztó fotókkal tért vissza. 

A 2011-es súlyos atombaleset óta folyamatos vizsgálatok folynak a fukusimai erőműnél azzal a céllal, hogy a jövőben szét tudják szerelni, majd elszállítani a sérült reaktorokat úgy, hogy a radioaktív anyagok nem jutnak ki a környezetbe. Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (TEPCO) távvezérelt szondák segítségével igyekszik szemmel tartani, hogyan halad a rendkívül költséges tisztítási művelet, azonban az egyik robotjuk a napokban rendkívül aggasztó hírekkel tért vissza.


A most leküldött robotok közül az egyik a fukusimai atomerőmű 1-es blokk talapzatáról készített felvételeket, melyeken az látható, hogy az egyik reaktormag alatti tartószerkezet a szokottnál is rosszabb állapotban van. Az Associated Press jelentése szerint a talapzat 120 centiméter vastag betonfalán sérülések nyomai láthatók, szabaddá téve a benne lévő acélmerevítést. Amennyiben ezek a tartószerkezetek – például egy újabb földrengés következtében eltörnének -, az igen komoly következményekkel járhatna, ugyanis a reaktorok közül háromban a becslések szerint összesen 880 tonna erősen radioaktív olvadt üzemanyag található.

Fukusima prefektúra kormányzója, Masao Uchiborit azonnali hatállyal felszólította a TEPCO-t, hogy nyilatkozzon azzal kapcsolatban, hogy a tartószerkezet jelenlegi állapotában képes-e megbirkózni például egy újabb földrengéssel.

fukusimai atomerőmű
Lerakódás, esetleg megolvadt üzemanyag a talapzaton kívül. Fotó: TEPCO

2011. március 11-én a közép-európai idő szerint reggel 6 óra 26 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő 15 méteres hullámokkal járó cunami minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájához vezetett a technológia fejlődésben mindig is élen járó Japánban. A földrengésben és a cunimaiban megközelítőleg 18 500 ember halt meg vagy tűnt el, illetve több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a sugárzás miatt.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?