High-tech atomerőművet építtet Bill Gates

Bill Gates azt reméli, hogy az új technológiával készült kísérleti atomerőmű megoldja az atomenergia kapcsán felmerülő leggyakoribb problémákat. 

A Gates által 2006-ban alapított TerraPower olyan reaktorok építését célozza meg, amelyek fenntartható módon termelnek energiát, emellett jóval biztonságosabban működnek, mint a hagyományos atomerőművek. Az új technológiával készülő erőmű a tervek szerint 2030-ban „nyitja meg kapui” az USA első számú széntermelő államában, Wyomingban.


A Microsoft társalapítója nemrégiben az ABC New-snak adott interjújában beszélt a készülő erőműről, amelyben elmondta, hogy reményei szerint TerraPower nevű cégével forradalmasíthatja az Egyesült Államok atomenergia-iparát.

A nukleáris energia, ha jól csinálják, segít a klímacélok elérésében” – mondta Gates az újságnak. „Szabaduljunk meg az üvegházhatású gázok kibocsátásától úgy, hogy az elektromos rendszer ne legyen sokkal drágább és kevésbé megbízható.

A filantróp üzletember szerint az atomenergiának van néhány rendkívüli előnye, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: nem függ az időjárástól, lehet hozzá üzemet építeni, és egy kicsi erőmű is gigantikus mennyiségű energiát termel.

Bill Gates atomerőműjének modellje.

Az Egyesült Államokban a legtöbb atomreaktorban vizet használnak a rendszer hűtésére, csakhogy a víz nem a legjobb a hő elnyelésében, a túlhevüléssel pedig fennáll a nyomás kockázata, ami katasztrófához vezethet. Ennek elkerülése érdekében a TerraPower által tervezett és fejlesztett Natrium nevű reaktor víz helyett folyékony nátriumot használ majd a hűtésre, mivel a nátrium forráspontja nyolcszor magasabb, mint a vízé, valamint a vízzel ellentétben nem kell folyamatosan visszaszivattyúzni a rendszerbe.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?