nokia
Kép: Citymash

A Nokia megoldásával sokkal kevesebb lehet az olyan helyzet, amikor a vészhelyzeti egységek hiányos információkkal indulnak életet menteni. 

Az 5G előretörésével mind több szegmensben fognak megjelenni a távolról irányított, vagy éppen önmagukat vezérlő drónok. Ami egyáltalán nem baj, hiszen például a vészhelyzetekkel foglalkozó személyek munkáját nagyban segíthetik. El tudnak jutni olyan helyekre, amelyek megközelítése a kellő információk nélkül akár életveszélyt is jelenthet a szakemberek számára. Vagy éppen egy egészen másfajta szemszögből tudják megmutatni a helyszínt, mint ahogy az lentről látszik. Valószínűleg ilyesmi járhatott a belga Citymesh fejében is, amikor úgy döntött, a Nokia drónhálózati platformját fogja használni egy 5G-alapú segélyszolgálati rendszerhez.

Kép: LightReading

Erről egyébként a finn gyártó úgy nyilatkozott, hogy ilyen témában ez az első szerződés, ami megköttetett. A Nokia 70 darab „dobozba csomagolt drone” egységet szállít majd, amelyeket Belgium-szerte 35 kijelölt vészhelyzeti zónában helyeznek el. Ezek a segélyhívást követő leginkább kritikus 15 percben olyan információkat gyűjtenek, amelyeket rendkívül értékesek a szakember számára. A Nokia szerint a belga segélyszolgálatok évente több mint 2 millió hívást fogadnak. Ezek között pedig szépszámmal akadnak olyanok, amelyek esetében a rendőrség és a tűzoltóság hiányos információk birtokában indítja a vonulást. A drónok segítségével javulhat a mentés sikerességének esélye, csökkenhet a művelet közben megrongálódott eszközök száma, illetve kevésbé van veszélyben a résztvevők testi épsége, esetleg élete. 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

ForrásLight Reading