Az Ószövetség egyik legkorábbi ismert változata, a Sassoon-kódex 38,1 millió dolláros (13.1 milliárd forintos) rekordáron kelt el egy New York-i aukción. 

A Sassoon-kódex a történészek szerint az egyik legkorábbi ismert Ószövetség, körülbelül 1100 éves és majdnem teljes. Sharon Mintz, a Sotheby’s judaika szakértője a CNN-nek azt mondta az aukció előtt, hogy ez a valaha volt legfontosabb dokumentum, amely aukcióra került, és csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak.

Az állatbőrből készült Bibliáért előzetesen 30-50 millió dollárt vártak a szakértők, végül 38,1 millió dollárért kelt el. A kódexet Alfred Moses amerikai ügyvéd és volt nagykövet  vásárolta meg, aki a Tel-Avivban működő ANU Zsidó Néprajzi Múzeumnak adományozta.

Sassoon-kódex
(Fotó: Courtesy of Sotheby’s)

Habár a Sassoon-kódexet a legidősebb héber Bibliaként szokták emlegetni, az Aleppói-kódex feltehetőleg valamivel régebbi, de hiányoznak belőle egyes részletek. A jeruzsálemi Izrael Múzeum szerint az Aleppó-kódex súlyosan megsérült egy 1947-es tűzesetben, és mára az eredeti 487 oldalból csupán 295 maradt fenn. A Holt-tengeri tekercsek az Aleppói-kódexnél is öregebbek, azonban magánhangzók nélkül íródtak, és a mai napig komoly gondot okoz az értelmezésük.

Az utolsó olyan kézirat, amely rekordáron kelt el, a Leonardo da Vinci tudományos írásait tartalmazó Codex Leicester volt, amely 1994-ben 30,8 millió dollárért került kalapács alá a Sotheby’s közlése szerint.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!