Látványos fotót készített a Curiosity rover a Marsról

Lenyűgöző panorámaképet készített a Mars felszínéről a NASA Curiosity nevű szerkezete, amely immáron több éve a vörös bolygó felszínét kutatja. 

A NASA Curiosity marsjárója fekete-fehér panorámaképeket készített a Marker Band Valley nevű régióról április 8-án, két különböző napszakban – olvasható a NASA oldalán. A kutatók utólag színezték ki a képeket, melynek eredményeképp egy igazán hangulatos „képeslap” született a vörös bolygóról. A felvételek helyi idő szerint 9:20-kor, valamint 15:40-kor készültek.


A kép a Curiosity utolsó felvétele a régióról, még a a rover nyomai is kivehetőek rajta, míg a háttérben két domb, a  Bolívar és a Deepdale látható. Doug Ellison, a NASA munkatársa elárulta, a felvételek születésekor tél volt a Mars felszínén, amikor is kevesebb a szálló por a levegőben, ezért sikerült ilyen szép, tiszta képeket készíteniük.

curiosity mars
Fotó: NASA/JPL-CALTECH

Nem pihen a Curiosity néven emlegetett rover, folyamatosan küldi haza az adatokat a vörös bolygóról a NASA-nak. A kisbusz méretű járműt az űrhivatal dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory nevű űrközpontja építette. A nagy becsben tartott rover még 2012 landolt a vörös bolygó felszínén, és azzal a céllal érkezett, hogy geológiai és éghajlati vizsgálatokat végezzen a Marson, illetve kiderítse, létezett-e egykoron élet az idegen bolygón.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?