Halott a 8K? Dehogy! Még mindig van, aki lát benne fantáziát!

A Samsung továbbra is kitart az extrémen nagy felbontás mellett, hiszen lesznek idén is Samsung 8K tévék.

A 8K felbontású televíziók néhány évvel ezelőtt bukkantak fel, és komoly reményeket fűzött hozzájuk néhány cég.


samsung 8k tv

A vezető szerepet hamar magához ragadta a Samsung, amely elsők között lépett színre 8K-s tévékkel. A konszern minden riválisánál nagyobb választékot épített ki e modellekből, és hamar piacvezető pozícióra tett szert.

Jó a 8K?

A 8K ugyebár 7680 x 4320 képpontot jelent, ami a manapság uralkodó 4K négyszerese. Ez tehát azt jelenti, hogy a felbontás ennyivel nagyobb, ami értelemszerűen valósághűbb, hitelesebb képi világot eredményez, amiben a legfinomabb részletek visszaadása is jobban megoldott. Mindezt ráadásul úgy, hogy ehhez nem szükséges speciális szemüveg, vagy egyéb, kényelmetlenséget okozó kiegészítő. Szerintünk a 8K-nak egyértelműen van létjogosultsága, viszont tény, hogy az eljárásnak van néhány hátránya is az előnyök mellett.

samsung 8k

Az egyik az, hogy még mindig viszonylag kevés a 8K tartalom, ami miatt nem lehet teljesen kihasználni az extrémen nagy felbontásban rejlő lehetőségeket. Emellett a 8K televíziók az első időszakban brutálisan, már-már megfizethetetlenül drágák voltak, de ez mostanra sokat javult. És van még egy szempont, amit meg kell említenünk, ez pedig az energiafogyasztás, hiszen a hagyományos 4K-s modelleknél több áramra van szükségük a több képpontból fakadóan.

2023: nehéz a helyzet

Pont ez utóbbi szempont okozott komoly problémát 2023-ra a tévégyártók számára. Életbe lépett idén márciusban egy új szabályozás, amely a korábbinál szigorúbban szabályozza az elektronikus eszközök, és így értelemszerűen a televíziók energiafogyasztását is.

samsung 8k tv
Lesznek idén új Samsung 8K tévék

Ennek pedig rengeteg cég nem tudott megfelelni, emiatt számos gyártó kínálatából eltűntek az új 8K televíziók. Azt nem kell részletezni, hogy ez mekkora csapás a technológiának, de az is tény, hogy maradt egy-két olyan kompetitív piaci szereplő, amely kitart és meg tudta oldani az új kihívásokat.

Új Samsung 8K tévék idén

A Samsung egyike ezen vállalatoknak, hiszen a konszern idén is több vadonatúj 8K televízióval lépett színre. Egészen pontosan három sorozatot (QN900C, QN800C, QN700C) küld csatába a vállalat, amelyek mindegyike a konszern exkluzív Neo QLED képalkotási eljárására épül.

samsung tv
Tehát Mini LED háttérvilágítású (Quantum Matrix Pro/Quantum Matrix), kvantumpontos kijelzőt kaptak, ami már önmagában remek képminőséget, kiemelkedő kontrasztot és fényerőt, nagy színgazdagságot, valamint színpontosságot produkál. A képátló terén idén már elég nagy a választék, hiszen van 2023-ban 55, 65, 75 és 85 hüvelykes Samsung 8K televízió egyaránt. Ez pedig azt jelenti, hogy már egy kisebb lakásba vagy szobába is elvihető az extrémen nagy felbontás.

A szériák között a legnagyobb tudású a QN900C, amely megkapta a Samsung elérhető legjobb, mesterséges intelligenciával felvértezett képfeldolgozó chipjet. Ez a Neural Quantum Processzor 8K, amely tartalmaz jó pár képjavító algoritmust. Ezek között az egyik legfontosabb a felskálázás, hiszen ez lehetővé teszi az alacsonyabb részletességű tartalmak, filmek, videók vagy akár játékok feljavítását. Ezáltal tehát akkor is kihasználható a nagyobb felbontású képernyőkben rejlő lehetőségek, hogy a forrásanyag maga nem is 8K-s!

samsung tv

Ha már a játékok szóba kerültek, akkor muszáj megemlíteni, hogy a Samsung QN900C és QN800C televíziók maximális képfrissítési frekvenciája 120 Hz, azaz másodpercenként 120 képkocka megjelenítését szavatolják. Ez pedig a játékok során kiemelt fontossággal bírhat, épp úgy, mint a FreeSync technológia támogatása, valamint alacsony bemeneti késleltetés (input lag). Természetesen mindhárom idei Samsung 8K széria megkapta a vállalat saját fejlesztésű okostévé rendszerének legfrissebb, legtöbb szolgáltatást kínáló változatát. Ezen keresztül többek között közvetlenül elérhető rengeteg internetes alkalmazás, weboldal, sőt még akár a felhőbe feltöltött Microsoft Office dokumentumok is.

Dizájn

Mindhárom sorozat sík kialakítású, a készülékházuk igen vékony, és természetesen falra is akaszthatóak. A Samsung QN900C már külsejében is jelzi, hogy a csúcsot képviseli, hiszen ez az Infinity Screen dizájnvonalba tartozik. Ennek jellegzetessége, hogy a káva iszonyatosan vékony, gyakorlatilag láthatatlan.
Mindez pedig olyan hatást kelt, mintha a képernyő a levegőben lebegne.

samsung tv

Ennek köszönhetően pedig e termékeken rögtön látszódik, hogy abszolút prémium kategóriás, drága modellek, amelyek képesek arra, hogy azonnal jelezzék gazdájuk társadalmi státuszát is.

Temethetjük? Ugyan!

Ebből is látszik, hogy kár még temetni a 8K technológiát. Az idei Samsung 8K televíziók Magyarországon is megvásárolhatóak természetesen. Az elérhető tartalmak száma folyamatosan nő, egyre több az olyan streaming szolgáltatás, amelyen keresztül megtekinthetőek ilyen videók és filmek is. Az IT szektor elképesztő ütemű fejlődését elnézve pedig már az óriási felbontású játékok nagy számban történő felbukkanására sem kell sokat várni.

samsung tv

 

Továbbra is tartjuk, hogy a 8K-nak van létjogosultsága, és csak örülni lehet annak, hogy vannak cégek, amelyek életben tartják ezt az eljárást a nehézségek ellenére is. Abban biztosak vagyunk, hogy már a többiek is gőzerővel dolgoznak azon, hogy megoldják a szigorú szabályozásból fakadó problémát, és így még élesebb lehet a verseny ebben a szektorban is, amivel végső soron mi, végfelhasználók járunk jól.

Több infó a Samsung 8K tévékről: ITT

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?