Érdemes okos háztartási eszközt varázsolni?

Rengeteg pénzt, energiát lehet spórolni ezekkel az eszközökkel, sőt még az élettartamuk, használati értékük is nőhet.

Az okos tévékről, okos órákról vagy pláne az okostelefonokról mindenki hallott. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy már vannak okos háztartási gépek is. Ezen irányzat egyik élharcosa a Samsung, hiszen a dél-koreai konszern az elsők között jelent meg ilyen típusú készülékeivel és a cég folyamatosan fejleszti az ilyen technológiáit.


Samsung smart

Most az e téren (is) innovatívnak számító vállalat termékeinek segítségével azt tekintjük át, hogy mit is jelentenek a smart megoldások ebben a szektorban. Van-e ezeknek értelmük, és ha igen, ezek az előnyök miben jelentkeznek!

Mitől okos?

Kezdjük a legfontosabbal! Mitől is nevezünk okosnak egy háztartási készüléket? Elsősorban attól, hogy képes valamilyen vezeték nélküli technológia révén kapcsolatot teremteni más eszközökkel, azokra adatot küldeni és onnan adatot fogadni. Tehát integrálható egyszerűen egy nagyobb rendszerbe. Ez lehet egy kisebb, lokális okos otthon ökoszisztéma, de akár a világ másik felén található szuperszámítógép is akár.

okos háztartási eszköz

A Samsung termékek esetében ez például úgy működik, hogy le kell tölteni a mobilra a vállalat ingyenes Smart Things appját. Ez pedig felismeri a közelben található okos berendezéseket, így például mosógépet, hűtőszekrényt vagy porszívót. Ezt követően pedig egyetlen érintést követően létre is jön a kapcsolat. E magyar nyelven is kommunikáló szoftveren keresztül a későbbiekben különféle beállítások is elérhetővé válnak, tehát tulajdonképpen a telefon vagy táblagép egyfajta vezérlőeszközként is funkcionál a jövőben.

Miért jó?

Az összecsatlakoztathatóság számos előnyt kínál. Lássuk most ezeket!

Távoli ellenőrzés

A már említett applikáción keresztül, a telefon segítségével a távolból ellenőrizhető a csatlakoztatott eszközök állapota. Tehát láthatjuk, hogy az okos porszívó vagy okos mosógép dolgozik-e. Illetve, ha bármilyen probléma lépne fel az eszközök működésével kapcsolatban, akkor arról is e felületen kap azonnali értesítést a felhasználó. Tehát, például egy intelligens hűtőszekrény használata esetén soha többé az életben nem kell azon aggodalmaskodnia, hogy nyitva hagyta-e az ajtaját.

Távoli vezérlés

E módszer lehetővé teszi azt is, hogy a távolról, tehát akár a munkahelyünkről vagy egy másik országból módosítsuk az egyes beállításokat. Sőt, akár arra is mód nyílik, hogy elindítsunk például egy mosási programot – ha előre bekészítettük a szennyest –, így mire hazaérünk frissen mosott ruha vár minket. De kiadhatunk olyan parancsot is, hogy a porszívó kezdjen takarítani vagy a sütőben is megváltoztathatjuk a hőfokot, bekapcsolhatjuk a légkeverést bármikor távolról.

Samsung smart

Még sokoldalúbb

Egyes termékek esetében arra is van lehetőség, hogy a masinára utólag töltsünk fel bizonyos kiegészítő szolgáltatásokat. A mosógépeknél ez például úgy működik, hogy a Samsung központ folyamatosan készíti a frissítéseket, amelyek még sokoldalúbbá, hatékonyabbá teszik az eszközök működését, többek között új programokat hoznak létre. Ezek pedig az okos technológia révén juttathatóak el egyszerűen a termékre. Nem kell tehát szervizbe vinni, nem szükséges a telepítéshez szakember, hanem bárki meg tudja tenni egyetlen érintéssel vezeték nélküli úton.

Öndiagonsztika

Az okos megoldások segíthetnek az esetleges hibák feltárásában is. Amennyiben a géppel valamilyen probléma lenne, az ezzel kapcsolatos információk a smart technológiák segítségével eljuttathatóak a Samsung központjába. Az ott dolgozó szakemberek pedig ennek alapján távolról tudják meghatározni a probléma okát és mértékét, és van arra esély, hogy onnan orvosolják a bajt.Samsung smart

Ezzel pedig rengeteg pénz és idő spórolható meg, hiszen nincs szükség arra, hogy minden esetben kimenjen a helyszínre egy szerelő, vagy rosszabb esetben beszállítsák a készüléket a szervizbe.

Hatékonyabb

A Samsung fejlett okos eszközei rendelkeznek különféle szenzorokkal, amelyek megállás nélkül monitorozzák az termékeket működés közben. Tehát vizsgálják többek között a felhasználói szokásokat, valamint arra is képesek, hogy „rájöjjenek”, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban működtetni a termékeket. Tehát például egy mosogatógép vagy mosógép javaslatokat ad azzal kapcsolatban, hogy milyen programot kellene használni.

Samsung smart

Illetve, ha rábízzák a döntést, akkor teljesen magától kitalálja a lehető legjobb megoldást. Ez pedig magától értetődően azt eredményezi, hogy a végeredmény is a legmegfelelőbb lehet a legkisebb energiafogyasztás mellett. Ebből fakadóan pedig így is képesek lehetnek pénzt megtakarítani gazdájuknak. Ehhez egyébként a konszern mesterséges intelligencia technológiákat használ, olyan mélytanulási eljárásokon alapuló algoritmusokat, amelyek a világ minden pontjáról folyamatosan gyűjtik az adatokat, és így szó szerint saját magát fejleszti a rendszer.

Bonyolult?

Korábban erről már volt szó, de érdemes kihangsúlyozni, hogy a Samsung készülékeknél az okos megoldások használata nagyon egyszerű. Tehát nem igényel semmilyen technológiai ismeretet, gyakorlatilag bárki boldogulhat velük, még az is, akinek korábban még nem volt dolga smart ökoszisztémákkal.

Hasznos?

Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy az okos megoldások használata számos előnnyel jár, legalábbis a Samsung háztartásai gépeinél. Időt, energiát és pénzt lehet velük megtakarítani. Mindezt gyakorlatilag láthatatlanul, úgy, hogy nem kell „megtanulni” semmit, így ezek a technológiák egyértelműen hozzáadott értéket jelentenek.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?