Ausztráliában már ecstasyval és varázsgombákkal küzdenek a mentális betegségek ellen

Ausztrália a világon elsőként legalizálta az ecstasy és a hallucinogén gombák gyógyászati célú felhasználását bizonyos mentális betegségek kezelésében. 

A varázsgombák pszichoaktív anyagát, a pszilocibint már évek óta vizsgálják, mint lehetséges szert bizonyos mentális betegségek gyógyítására. A BBC beszámolója szerint Ausztrália túljutott a klinikai vizsgálatokon, és a társadalombiztosítással szerződésben álló pszichiáterek immár ecstasyt, tudományos nevén metilén-dioxmetil amfetamint (MDMA) és pszilocibint is felírhatnak a poszttraumás stressz, valamint bizonyos típusú depressziók kezelésére.


Az említett szerek gyógyászati célú felhasználása a szakértőket is megosztja. Egyesek szerint a használatuk áttörést jelenthet a mentális betegségek gyógyításában, mások szerint azonban egy elhamarkodott lépésről van szó. Habár a szerek használatát orvosilag ellenőrzött körülmények között viszonylag biztonságosnak ítélték, a tudósok szerint nem zárható ki, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére a pácienseknek „rossz utazásban” (bad trip) lesz részük, ami azzal járhat, hogy újra átélik a traumát.

Vegyünk például más gyógyszereket más betegségekkel összefüggésben, például a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a rákot, és azt látjuk, hogy nem lehet olyan gyorsan forgalomba hozni egy gyógyszert, mint ahogy azt ebben az esetben tették” – mondta Susan Rossell, a Melbourne-i Swinburne Egyetem  neuropszichológusa.

A varázsgombák hatását egyébként az alkoholfogyasztási zavarokkal összefüggésben is vizsgálják. Egy tavaly nyáron megjelent tanulmány meglepő eredményről számolt be: a nyolc hónapos kísérlet végén a hatóanyagot fogyasztók csaknem fele teljesen felhagyott az ivással, míg a placebo tablettákkal „kezeltek” csupán negyede ért el ilyen sikereket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?