Az ENSZ jóváhagyta, hogy az óceánba engedjék Fukusima radioaktív vizét

Az ENSZ zöld utat adott a japán államnak, hogy a fukusimai atomerőműből származó, speciális eljárással kezelt nukleáris vizet a Csendes-óceánba engedjék. 

Az ENSZ illetékes szervei mintegy két éven keresztül vizsgálták a fukusimai atomerőműből származó nukleáris vizet, és arra a megállapításra jutottak, hogy ha lassan engedik az óceánba, „elhanyagolható lenne a radiológiai hatása az emberekre és a környezetre nézve” – írja a Reuters. A japán kormány egyébként már idén januárban jóváhagyta a hidrogén radioaktív izotópjával szennyezett víz óceánba bocsátását.


Ugyan egy speciális eljárás segítségével a legtöbb sugárzó anyagot el lehet távolítani a vízből, a szakértők még mindig vitatkoznak az esetleges következményekről. Több környező japán település és környezetvédelmi csoportok is ellenzik a víz óceánba engedését, és úgy vélik, hogy az erőművet a katasztrófáig üzemeltető Tokyo Electric Power Company nem tett meg mindent annak érdekében, hogy eltávolítsa a vízből a radioaktív anyagokat.

A múlt hónapban egy Kínában tartott sajtótájékoztató alkalmával japán tisztségviselők arról beszéltek, hogy a legtöbb radioizotópot képesek eltávolítani, az egyetlen kivétel ez alól a trícium hidrogén-izotópja, mivel azt rendkívül nehéz különválasztani a víztől. Ígéretük szerint a megtisztított vizet egészen addig hígítják majd, míg a trícium szintje el nem éri benne a nemzetközileg jóváhagyott értéket. Továbbá nem egyszerre, hanem lassan, 30-40 év leforgása alatt engednék bele a nukleáris sugárzástól részben megtisztított folyadékot az óceánba.

Az ENSZ döntésére válaszul Kína bejelentette, hogy szigorítani fogja a Japánból érkező élelmiszerek ellenőrzését, és fenntartja a korlátozásokat bizonyos japán árucikkekre.

2011. március 11-én a közép-európai idő szerint reggel 6 óra 26 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő 15 méteres hullámokkal járó cunami minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájához vezetett a technológia fejlődésben mindig is élen járó Japánban. A földrengésben és a cunimaiban megközelítőleg 18 500 ember halt meg vagy tűnt el, illetve több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a sugárzás miatt. Több mint tíz évvel az események után az atomerőmű továbbra is komoly veszélyt jelent a környezetére.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?