Génmódosított E. coli baktériumokkal termelnének áramot

A kutatók már régóta ügyködnek azon, hogy kiaknázzák az áramtermelő baktériumokban rejlő lehetőségeket – bármilyen furcsán hangozzék is ez.

Az Escherichia coli, röviden E. coli baktérium törzsei általában meleg vérű állatok tápcsatornájának alsó szakaszában élnek, és a legtöbb szerotípusa ártalmatlan, azonban akadnak köztük olyanok is, amelyek ételmérgezést okoznak, az ESBL-t termelő változatok pedig idős korú, gyenge immunrendszerű egyéneknél komoly kockázatot jelenthetnek. Ám míg az orvostudomány évek óta küzd az E. coli egyes típusaival (egyre több köztük az antibiotikum-rezisztens egyed), addig mások úgy vélik, hogy ez a baktérium termelheti a jövőben az elektromosságot.


Az E.coli baktériummal már régóta kísérleteznek a mikrobiológusok, mivel könnyen manipulálható genetikai szerkezete miatt többek közt arra is alkalmas, hogy elektromosságot termeljen. A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói azonban nem elégedtek meg ennyivel, és úgy gondolták, hogy két legyet ütnek egy csapásra: áramot termelnek és szennyvizet tisztítanak a baktériummal.

e.coli áram
(Fotó: Wikipédia)

Számos olyan mikroorganizmus fordul elő a természetben, amelyek önállóan is képesek elektromos áramot termelni, az E. coli azonban nem tartozik közéjük. A kutatók ennek érdekében a Shewanella oneidensis baktériummal „keresztezték”, amelyről évek óta köztudott, hogy melléktermékként elektronokat bocsát ki – írja az Interesting Engineering. Az így kapott génmódosított baktérium a szennyvízbe helyezve képes elektromosságot kibocsátani, miközben egyfajta extraként még a szennyvíz tisztításában is szerepet vállal.

Habár a génmódosított E.Coli jó eséllyel indulhat a jövőbeli energiatermelést tekintve, a technológia egyelőre gyerekcipőben jár, így a kutatóknak sok dolguk van még addig, hogy alacsonyabb költséggel, szélesebb körben is elérhetővé váljon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?