TCL C745 teszt: Megéri megvenni a 4K QLED tévét?

Milyen a képminőség? Hogy szól? Kényelmes a kezelés? Van rajta Netflix? Milyen a dizájn? Megéri az árát? TCL C745 teszt!

TCL C745
TCL C745

A TCL mostanra a világ egyik legnagyobb, legerősebb televíziógyártó cége lett, és már kőkeményen ostromolja az LG pozícióit a globális piacon. A „C7” sorozata régóta a középkategóriát képviseli a cég egyre bővülő kínálatában, és nem is lehetett kérdés, hogy e család 2023-ban egy új taggal bővül. Ez a TC C745, amely megérkezett Magyarországra, mi pedig leteszteltük, hogy megnézzük mit tud.

Képminőség

A TCL C745 esetében a képminősége nem éri el a jelenlegi topmodellek szintjét, viszont a nagy átlagnál valamivel jobban teljesít. A tapasztalataink szerint a termék tévézésre, filmezésre, videózásra és játékra is alkalmas, beválhat!


TCL QLED TV
TCL QLED TV

Kijelző: 10 bites (8bit+FRC) QLED VA panelt kapott Direct LED háttérvilágítással. Ennél az OLED vagy a Mini LED-es QLED kijelzők ma már jobbak.
Felbontás: 4K, azaz 3840×2160 képpont. Ez a felbontás teljesen rendben van, pláne ilyen képátló mellett. A 8K-ra nincs szükség (még).
Felhősödés: A háttérvilágítás eloszlása nem tökéletes. Enyhe felhősödés-foltosodás csak akkor tapasztalható, ha valaki a kis szemeivel direkt erre koncentárl. A hétköznapi használat során, azaz játék, filmezés vagy videózás közben ez a jelenség nem tűnik fel.
Kontraszt: Brutál jó, majdnem 20 000:1 valós kontraszt préselhető ki belőle a dinamikus kontraszt és a dinamikus fényerővezérlés funkciók bekapcsolásával. Ez kiváló érték, viszont az is igaz, hogy e képjavító opciók hatására a látványvilág kicsit plasztik hatású lesz.
Színek: Sajnos enyhe fátyolosság, füstösség érzékelhető, pláne, ha egy OLED vagy Mini LED QLED tv mellét tesszük.

TCL QLED TV
Nagy a képfrissítési ráta

Színpontosság: Normális beállítások mellett, illetve a dinamikus kontraszt és fényerő kikapcsolásával remek színpontosság érhető el. Az átlagos és a legmagasabb Delta E érték is bőven 1 alatt marad, ami kiváló eredmény. Tényleg. E téren sok csúcskategóriás televíziónál is jobban teljesít.
Színgazdagság: Papíron 1,07 milliárd árnyalat visszaadására képes, aminél jobb ma nincs. Viszont a méréseink alapján a színtér lefedettség az sRGB színtér 128 százaléka, ami a közepesnél némileg jobb, ám messze nem kiemelkedő érték.
HDR: A nagy dinamikatartományú tartalmak kezelése biztosított. A TCL C745 még a jelenlegi legjobb HDR10+ és Dolby Vision szabványokkal is boldogul. Pacsi!
Fényerő: A maximális fényerő a méréseink szerint pillanatokra eléri az 1005 nitet, aminek az említett nagy dinamikatartományú anyagoknál van jelentősége, hiszen ennek köszönhetően a HDR effekt kellően látványos. A standard fényerő, tartósan eléri a 600 nites értéket, ami otthoni körülmények között bőven elég. Ennek köszönhetően akkor is látható marad a kép, ha betűz a nap a szobába.

TCL C745
Korrekt a képminőség

Mozgásmegjelenítés: Bizony bele lehet futni enyhe szaggatásba, akadásba vagy elmosódásba. Viszont ezeken a hibácskákon lehet segíteni a Mozgás menüpont alatt található képjavító technológiák bekapcsolásával vagy állítgatásával.
Betekintési szög: Hát e téren a VA paneltechnológia hagyományosan nem teljesít túl jól, és bizony nem a TCL C745 az, ami megtöri a jeget. E pedig azt jelenti, hogy oldalról, kiszorított pozícióból nézve a képernyőt bizony érződik némi fakulás. Ez pedig akkor lehet zavaró, ha többen ülik körbe a televíziót, meccsnézés vagy játék céljából.

Gaming

Ha már a játék került szóba, jöjjenek a játékosoknak fontos infók! A termék fejlesztésénél rájuk kiemelt figyelmet fordítottak, ami a tulajdonságokat látva és a tévék kipróbálva azonnal nyilvánvalóvá válik.

Képfrissítési frekvencia: 48 Hz – 144 Hz! A maximális érték felülmúlja azt, amit a legtöbb mai tv produkál (60 Hz/120 Hz), és bizony e téren leveri az OLED-eket. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 144 képkocka megjelenítését szavatolja, aminek a filmezésnél, videózásnál nincs jelentősége, viszont a játékoknál igen.

TCL TV
TCL TV

FreeSync: Az AMD FreeSync Premium Pro technológia használata támogatott. (Erről részletesebben itt írtunk)
Input lag: A bemeneti késleltetés a méréseink alapján 10,3 ms, ami remek értéknek számít.

Hang

A televízió által produkált hangminőség messze van a tökéletestől sajnos. 2.0 csatornás 30 wattos, két darab 15 wattos rejtett hangsugárzóból áll az integrált audió rendszer. Ez azt jelenti, hogy külön mélysugárzó nincs benne, emiatt a basszusok gyakorlatilag hallhatatlanok. Ebből fakadóan a végeredmény steril, művi, természetellenes. A hangerővel nincs gond, és durva hanghibákat sem tapasztalni.

TCL TV hang
A hangminőség közepes

A pontossággal azért akadnak problémák, azaz hajlamos a finom részleteket elkenni, és a sztereó hangtérről is le kell mondani. Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, valamint a termék képes Bluetooth 5.0 révén kilőni vezeték nélküli úton kompatibilis cuccokra a hangot, ami király.

Kezelés

Mint minden európai TCL tv, ez is a Google-től származó smart platformot használja. A Google TV tud magyarul, bár a fordítás nem mindenhol tökéletes. Hajlamos néha megdöccenni, megakadni, de fagyásokba nem futottunk bele. A grafikus kezelőfelület látványos, de kicsit átláthatatlan, de azért a dolog nem vészes, a vezérlésbe hamar bele lehet jönni.

TCL 55C745
TCL 55C745 – Google TV

Az alkalmazáskínálat óriási, több, mint 10 000 darabra rúg, és az online streaming területén a választék gyakorlatilag teljes. Nincsenek hiányzók, ami szuper, tehát van Netflix, Amazon Prime Videó, Disney+, NFL, NBA, MLB, YouTube, SkyShowtime, HBO, minden, amit el lehet képzelni. Akad egy csomó játék is a kínálatban, azonban a hardver gyenge (Mediatek MT5889 SoC + 3 GB RAM), gyakorlatilag erőtlenebb, mint egy 20 000 forintos telefon, ezért a jobb grafikájú darabokról le kell mondani.

A távirányítója korrekt darab: nem túl dizájnos, de cserébe telepakolták hasznos funkciógombokkal. Emellett a távvezérlő kiváltható mobillal is, egy telefonos app révén, de az elég vacak, szóval jobb nem erőltetni. Papíron működik a hangalapú vezérlés a Google Assistant és az Amazon Alexa támogatás révén, de ezt inkább hagyjuk… Ez a technológia sosem volt életképes igazán, és itt sem az.

Dizájn, külső

Hát, most mit mondjunk? Nem ez a világ legszebb, és pláne nem a legeredetibb megjelenésű televíziója, ugyanis pont úgy néz ki, mint az egy évvel korábbi elődje, az általunk is kipróbált C735. A kávái persze vékonyak, ahogy kell, és nem ciki a külseje, csak picit uncsi. Nem ez az a tv, aminek láttán az ismerőseink elsápadnak-elsárgulnak az irigységtől. Viszont az is tény, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.

TCL 55C745
TCL 55C745 – dizájn

Sajnos a képernyőt nem lehet forgatni vagy döntögetni, pedig az szuper lett volna. Négy darab HDMI 2.1 csatlakozót tettek rá, ami remek, hiszen jelenleg ez a legfejlettebb eljárás, ami biztosítja a megfelelő adatátviteli sebességet. Van még rajta hagyományos lan, optikai hang, fejhallgató és egy USB csati is.

Ár

Az 55 hüvelykes TCL C745 (TCL 55C745 a pontos neve neki) ára: 290 000 forint. A jelenlegi mezőnyben pedig egy ilyen tudású QLED televízióért ez egyáltalán nem sok pénz, sőt.

Kinek ajánljuk – TCL C745

– Korrekt középaketóriás tévében gondolkodik
– Max 300 000 forintért keres televíziót
– Játékra használná a tévét
– Fontos az óriási alkalmazáskínálat valamiért

Kinek nem ajánljuk – TCL C745

– Tökéletes feketére, ragyogó színekre és végtelen kontrasztra vágyik
– Olcsó tévében gondolkodik
– Utálja a Google rendszerét
– Fontos a kiemelkedő hang
– Egyedi megjelenésű televíziót akar

Még több infó a TCL C745 tévéről a hivatalos weboldalon

TCL C745 TV
TCL C745 TV
 • Dizájn
  (3.5)
 • Képminőség
  (4)
 • Hang
  (3.5)
 • Kezelés
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
3.8

Summary

A TCL C745 egy ízig-vérig középkategóriás televízió. A kép minősége korrekt, a hang rendben van, játékos tulajdonságai kimondottan jók! Az ár/érték aránya kiváló szerintünk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?