Videózni telefonnal: Erre kell figyelni!

Mutatjuk azokat a lényeges paramétereket, technológiákat és funkciókat, amik valóban számítanak akkor, ha a valaki videózni telefonnal akar. 

videózni telefonnal
Videózni telefonnal

Manapság, amikor a különféle online tartalommegosztó szolgáltatások, tehát a YouTube, a TikTok, az Instagram vagy épp a Facebook népszerűsége az egeket verdesi, a telefonok videós képességei iszonyatosan felértékelődtek.

A jó képminőség ugyanis már fél siker, és ezzel együtt, az az anyag, amelyiknek vacak a látványvilága, gyakorlatilag bukásra van ítélve. A mobilok képalkotással kapcsolatos tulajdonságai között óriási különbségek fedezhetőek fel. Aki szívesen készítene audiovizuális tartalmakat, mert YouTube vagy TikTok karrierben gondolkodik, esetleg csak saját szórakozására, annak muszáj erre is odafigyelnie egy vásárlási döntés meghozatala során.


videózni telefonnal

Mostani cikkünkben erre a témára fókuszálunk, azaz arra, mire kell figyelni akkor, ha valaki videózásra (is) használná a telefonját. Jöjjenek hát a fontos paraméterek, szolgáltatások, funkciók és technológiák, amelyeket a nálunk lévő Samsung Galaxy S23 és Galaxy Z Fold5 modellek segítségével vesézünk ki.

Sokoldalú kamerarendszer

Az egyik legfontosabb tényező a sokoldalúság, tehát, hogy több különféle kamera legyen egy adott eszközön.
Az említett Samsung telefonok például egy hagyományos, azaz széles látószögű főkamera mellett kaptak egy 3x optikai nagyítást biztosító zoomkamerát is. Ezzel közelebb hozhatjuk a fontos témákat, minőségromlás nélkül, ami nagyon hasznos lehet. Elég ha csak arra gondolunk, hogy egy focimeccsen vagyunk a stadionban, és ezzel vehetünk fel egy tizenegyest. Amíg más, zoomkamera nélküli telefonnal rögzített videóján kis hangyák fognak szaladgálni, addig nálunk pont a lényeg lesz fókuszban.

videózni telefonnal
A sokoldalú kamerarendszer létfontosságú

Az ultraszéles látószögű egység is iszonyúan jó szolgálatot tehet, hiszen ennek viszont épp ellenkező a feladata. Ez ugyanis a lencse speciális csiszolásának köszönhetően a valóságosnál távolabb viszi a felhasználót a célponttól. Ez remek lehet olyankor, ha egyszerűen több témát szeretnénk bezsúfolni ugyanakkora területre, például városnézésnél vagy a természetben.

Felbontás

A megapixeleknek a fotóknál van jelentősége, a videóknál ezek nem számítanak. Itt a 4K felbontás, azaz 3840×2160 képpont már az alap, ha egy telefon csak Full HD-t (1920×1080) kínál, azt el is lehet felejteni. Ma már ugyanis rengeteg a 4K televízió, a Full HD-nál nagyobb részletességet produkáló laptop vagy telefon, így ha valakinek tényleg fontos a kiemelkedő minőség, az nem érheti be a 4K-nál kevesebbel.

videózni telefonnal
A 8K felbontás sem elérhetetlen

A Samsung a felső kategóriás készülékeinél még ennél is tovább ment, hiszen ezek támogatják a 8K módot is. Ez a 4K-nál is négyszer nagyobb részletességet produkál, ami a mobilok esetében őrületes technológiai bravúr. Joggal kérdezheti bárki, hogy erre mi szükség van. Nos, már léteznek 8K televíziók, projektorok is, valamint egy ilyen felbontású anyagból jobban lehet később kivágni tökéletes, ultranagy felbontású részleteket, ami a félprofi, profi tartalomgyártók számára kincset érhet.

Rögzítési sebesség

A felbontás azonban nem minden, rettentő fontos az úgynevezett rögzítési sebesség (jelölései: frame per secundum, fps, p), amire sokan nem fordítanak kellő figyelmet. Ez azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány képkocka felvételére képes egy adott készülék. Amennyiben ez az érték kevesebb, mint 60, akkor bizony előfordulhat könnyedén, hogy a gyorsabb mozgásokat szaggatottként fogjuk érzékelni.

samsung telefon

A Samsung Galaxy S23 és a Samsung Galaxy Z Fold5 is jól teljesít e téren, hiszen 4K módban is hozzák a 60 képkocka/másodperc rögzítési sebességet. A felbontással és képrögzítési sebességgel kapcsolatos beállítások egyébként a kameraszoftver menüjében érhetőek el, azonban ez minden gyártónál más helyen találhatóak.

Lassítás/szuperlassítás

Az említett Samsung telefonok lehetővé teszik egyetlen érintéssel, lassított (4x) és szuperlassított (16x) felvételek elkészítését, természetesen úgy, hogy a felhasználó a látott képet maximálisan folyamatosnak érzékeli. Ezt a képrögzítési sebesség drasztikus növelésével tudták elérni, azaz ilyenkor másodpercenként 240, illetve 960 képkockát vesz fel a telefon.

samsung telefon

E funkciók révén szokatlanul látványos anyagok hozhatóak össze, például arról, hogy egy madár hogyan verdes a szárnyával repülés közben, vagy mi történik egy szappanbuborékkal, mikor kipukkad.

Optikai stabilizátor

Ha valakinek fontosak a videós anyagok, akkor muszáj olyan telefont választania, amelyet elláttak optikai képstabilizátorral. Ez ugyanis képes kiküszöbölni a rázkódásból, remegésből fakadó anomáliákat, ami kulcsfontosságú lehet akkor, ha valaki kézben tartaná a telefonját videózás közben, pláne ha még sétál is. Az optikai képstabilizátornak köszönhetően megjelenő rázkódásmentes funkció bekapcsolását követően olyan lesz a végeredmény, mintha a felhasználó a levegőben siklana.

Teljesítmény és videószerkesztés

Amennyiben valaki a telefonján szeretné szerkeszteni is a rögzített videóit, tehát effekteket vagy feliratot pakolna rájuk, esetleg vagdosná őket, akkor annak érdemes nagy teljesítményű készüléket választania. Amennyiben nem elég az erő, akkor bizony ez a folyamat fájdalmasan sokáig eltarthat, sőt, az is előfordulhat egy gyenge modell esetében, hogy a készülék egyszerűen megtagadja e feladat elvégzését.

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?