Rengetegbe kerül a Google-nek, hogy a keresőjének ne legyen vetélytársa

Elképesztő összegeket költ a Google anyacége, az Alphabet arra, hogy a Google a világ legnépszerűbb és leggyakrabban használt keresőmotorja maradjon. 

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a Google keresője az internet egyik alappillére, ami abból is egyértelműen látszik, hogy bárki, aki jelen van egy termékkel vagy szolgáltatással az interneten, annak egyik elsődleges célja, hogy kiemelt helyen jelenjen meg a neve a keresőben. Mivel az Android a Google tulajdonában van, így minden egyes androidos eszköz a Google keresőjét használja alapértelmezettként, de nem csupán ennek köszönhető, hogy a Google keresőjének nincs valódi vetélytársa: a techóriás irgalmatlan összegeket áldoz arra, hogy a trónon maradhasson.


A Google 2021-ben 26,3 milliárd dollárt költött annak biztosítására, hogy keresőmotorja továbbra is alapértelmezetten jelenjen meg a mobiltelefonokon és webböngészőkben – írja a CNBC. Mindez egy bírósági dokumentumból derült ki nemrégiben, azt azonban nem tudni, hogy a Google mennyit fizetett ki az egyes partnereinek – valószínűsíthető ugyanakkor, hogy az Apple volt a legnagyobb kedvezményezett.

A Bernstein kutatócég becslése szerint a Google idén akár 19 milliárd dollárt is odafizethet az almás vállalatnak azért, hogy keresőmotorjának alapértelmezett státuszát biztosítsa az Apple-eszközökön.

google kereső trösztellenes
Fotó: Dopely Colors

A technológiai cég ellen nemrégiben trösztellenes per is indult emiatt, amely azt a kérdést járja körül, hogy jogellenes-e a Google fölénye a keresőmotor-piacon. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az előny megtartása érdekében a Google minden évben dollármilliárdokat fizet ki olyan közismert készülékgyártóknak, mint az Apple, az LG, a Motorola és a Samsung; olyan nagy amerikai vezeték nélküli szolgáltatóknak, mint az AT&T, a T-Mobile és a Verizon; valamint olyan böngészőfejlesztőknek, mint a Mozilla, az Opera és a UCWeb.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?