Kamuprofilokból álló kínai hálózatra csapott le a Facebook

A Facebook mögött álló Meta nemrégiben több ezer hamis felhasználói fiókból álló kínai hálózatot csípett fülön. 

A hamis fiókok évek óta problémát jelentenek a közösségi oldalak számára – gondoljunk csak a Twitterre/X-re, amit Elon Musk szerint csak azért kell fizetőssé tenni, hogy mert így vehetik fel a harcot a tömegével gyártott álprofilok ellen. A Facebook mögött álló Meta egyelőre nem helyezett még kilátásba hasonlót, ez persze nem azt jelenti, hogy náluk ne jelentenének gondot a kamuprofilok. Nemrégiben például egy több ezer fiókból álló hálózatot sikerült tetten érniük, amelyet Kínából működtettek a csalók.


A profilok amerikaiaknak adtak ki magukat, és feszültséget gerjesztő tartalmakat akartak terjeszteni az Egyesült Államok politikájáról és az USA és Kína közötti kapcsolatról- írja a BBC. A terjeszteni kívánt témák között szerepelt például az abortusz, a kultúrháború és az ukrajnai segélyezés is, ideológiai szempontból azonban nem voltak egységesek ezek a tartalmak.

A kínai központú hálózat több mint 4700 fiókot foglalt magába, és a világ minden tájáról származó profilképeket és neveket használtak fel hozzájuk. A fiókok megosztották és kedvelték is egymás bejegyzéseit, a tartalom egy része pedig közvetlenül az X-ről származott. A Metának azonban még azelőtt sikerült lekapcsolni a hálózatot, hogy a felhasználók széles körét érhették volna el.

facebook kínai álprofil
Fotó: Pixabay

A Meta álláspontja szerint Oroszország és Irán után Kína az az ország, ahol a legtöbb ilyen és ehhez hasonló, álprofilokból álló hálózat működik. Bár a cég nem talált összefüggést a szervezet és az egyes pekingi vezetők között, elmondásuk szerint az 2024-es amerikai elnökválasztás közeledtével érezhetően egyre több kínai kamuprofil jelenik meg a közösségi oldalakon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?