Így készíts tökéletes természetfotókat a mobiloddal

A természet csodálatos és változatos tájai mindig inspirálóak. Nem csoda hát, hogy sokan szeretnénk megörökíteni ezeket a pillanatokat kirándulás, túrázás közben. Ma pedig az okostelefonok egyre jobb és jobb kamerákkal vannak felszerelve, így adja magát az ötlet, hogy az emberek ezeket használják fényképezőgép helyett, és ez sok esetben működik is. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a végeredmény nem csak a technológián múlik. A tökéletes természetfotók elkészítése még egy kiváló fényképezőgéppel sem mindig könnyű feladat. Ebben a cikkben viszont segítünk egy kicsit, és megosztunk néhány hasznos tippet ahhoz, hogy elkészíthesd a legjobb természetfotókat a kirándulások során a mobiltelefonoddal.

Kompozíció

A fotók kompozíciója rendkívül fontos, talán a legfontosabb, mert egy rosszul komponált fotó már hiába éles, hiába jók a színei, igazából nem lesz benne semmi izgalmas. Próbáld megkeresni az egyensúlyt a képen, és helyezd a fő tárgyat vagy témát a kép harmadára vagy az aranymetszés pontjára. Használj keretet a kép keretezéséhez, például ágakat vagy leveleket, hogy keretbe tegye a kép középpontját. Ezzel vonzóbbá és érdekesebbé teheted a fotót.

Kattints a képre, ha egész oldalas galériát nézegetnél!
A fő téma nem kell, hogy feltétlenül középre kerüljön.
« A 12 »

Fényviszonyok

Az optimális fényviszonyok nagyban befolyásolják a fotó minőségét. Próbálj olyan időpontban fotózni, amikor a nap alacsonyan van az égen, például napkelte vagy naplemente idején. Az ilyen fényviszonyokkal meleg színeket és árnyékokat hozhatsz létre a képeiden, ami lenyűgöző hatást kelthet. A mai modern okostelefonok már akkor is értékelhető képeket képesek készíteni, ha egyenesen belefotózunk a napba, de ennek ellenére ezt nem javasolnánk, mert így nagyon érdekes képeket lehet készíteni, de a hagyományos szabályokat betartva azért egyszerűbb lesz a dolgunk.


Több szöget próbálj ki

Ne ragadj le egyetlen nézőpontnál. Kísérletezz különböző szögekkel, és próbálj meg alacsonyabb vagy magasabb pozícióból fotózni. Ez lehetővé teszi számodra, hogy új nézőpontból láthasd a témát, és érdekesebb fotókat készíts. Ez pedig leginkább otthon fog kiderülni, amikor a monitoron megnézed a képeket. Nagy segítség lehet ebben egyébként a minél nagyobb kijelző. A Samsung Galaxy Z Fold5 kihajtott kijelzője a 7,6 hüvelykes képátlójával például már remekül alkalmas a komponálásra, sőt az elkészült képek előszűrését is nyugodtan elvégezhetük vele, mert ebben a méretben már elég jól lehet látni, hogy mely képek sikerültek jól és melyeket nem érdemes megtartani, mert csak feleslegesen foglalják a tárhelyet.

Ne zavard az állatokat!

Ha állatokat fotózol, különösen fontos, hogy ne zavard meg őket feleslegesen. Tartsd távol magad tőlük, vagy ha közeli képeket akarsz készíteni róluk, engedd, hogy ők közelítsenek hozzád! Ha ez nem megy, akkor inkább használj zoomot, hogy közelebb kerülj a témához anélkül, hogy megijesztenéd. Itt fontos megjegyezni, hogy a digitális zoom használatának szinte semmi értelme, hiszen ez nagyjából ugyanaz, mintha utólag belenagyítanál a képbe. Vannak viszont okostelefonok, amik ma már nagyon jól használható optikai zommal is rendelkeznek. Mi például a Samsung Galaxy Z Fold5-öt használtuk ezen a kiránduláson, és a telefon háromszoros zoomja segítségével ilyen képeket tudtunk készíteni:

Természetfotó Samsung15

Egyébként az egy örök jótanács, hogy ha állatokat szeretnél fotózni, légy türelmes, és várd meg, amíg az állatok természetes viselkedést mutatnak, hogy egyedi és természetes képeket készíthess.

Az automata beállítások nem mindig a legjobbak

A legtöbb mobiltelefon kamerája lehetővé teszi az expozíció és az élesség beállítását is. Ne félj kísérletezni ezekkel a beállításokkal, „további beállítások” „Profi mód” vagy egyszerűen csak „Több” szó alatt találod meg őket a kamera módban. Az alacsonyabb expozícióval például sötétebb háttérrel kiemelheted a fő tárgyat. Az élesség beállításával pedig elérheted, hogy a háttér homályos legyen, és a fő tárgy éles.

Természetfotó Samsung
Samsung Galaxy Z Fold5 esetében így néz ki a részletes beállítások képernyője.

Gyakorlat teszi a mestert

A természetfotózás, mint minden más művészet, gyakorlatot igényel. Ne keseredj el, ha először nem sikerül tökéletes fotókat készítened. Próbálkozz tovább, és tanulj a hibáidból. Minél többet fotózol, annál jobb leszel a természetfotózásban.

Tehát ne habozz, vidd magaddal a mobiltelefonodat a következő kirándulásra, és alkoss gyönyörű természetfotókat. Az alkalmazott technikák és a fent említett tippek segítségével a kirándulásaid során emlékezetes és lenyűgöző képeket készíthetsz, amelyek örökre megőrzik a természet szépségét és varázsát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?