Ezt tudja az olcsó kínai tv: Hisense 55U6KQ teszt!

Megéri megvenni a Hisense 55U6KQ tévét? Jó a képminőség? Játékra alkalmas? Megy rajta a Netflix? Hogyan szól? Megvizsgáltuk!

Hisense 55U6KQ
Hisense 55U6KQ.

A Hisense üstökösként tör fel a tévés piacon, hiszen a kínai vállalat egyes piaci elemzők analízisei szerint már a világ második legnagyobb gyártója, legalábbis ami a darabszámot illeti. A konszern az árháború egyik erős szereplője, azaz kínálatukban kiemelt figyelmet fordítanak a kisebb tudású, ám kedvező árú modellekre.
Ezek egyike a Hisense 55U6KQ, amely papíron nem tűnt egy világverő, szuperinnovatív darabnak, viszont nem is kérnek sokat érte. Megnéztük mit tud!

Külső

Na, hát az biztos, hogy nem ez a tévé fogja hazavinni a dizájndíjakat, ugyanis totálisan átlagos külsővel bír. A bitang nagy, vékony kávákkal övezett képernyő két, oldalt elhelyezett tappancskán áll. Ez meglehetősen egyszerű megoldás, amit a legolcsóbb tévéknél is előszeretettel alkalmaznak.


Hisense 55U6KQA talpak oldalt vannak

Hátránya, hogy egy keskenyebb szekrényre, állványra nem igazán lehet feltenni a terméket értelemszerűen. A talpak a falra is fellógatható képernyőt stabilan tartják, borulástól, billegéstől nem kell tartani, viszont a készülékház forgatására, döntésére sajna nincs mód.

Hisense 55U6KQ
Olcsó tv teszt!

A csatlakozókínálat átlagos, hiszen három HDMI 2.0, két USB 2.0, valamint egy-egy AV kompozit, LAN (Internet), optikai hang és fejhallgató port kapott rajta helyet. A fizetős digitális tévé műsorokkal sincs gondja, hiszen az ezek vételéhez szükséges CI+ kártyák fogadására képes modul is megtalálható rajta.

Lehetne okosabb is, gyorsabb is

A Hisense döntéshozói még évekkel ezelőtt határoztak úgy, hogy fejlesszen saját okostévé rendszert a vállalat, ne függjön a megbízhatatlan külső szereplőktől. Így született meg a VIDAA névre hallgató smart platform, ami azonban egyelőre még nem képes felvenni a versenyt a legjobbakkal. Legalábbis ennél a tévénél azt tapasztaltuk, hogy valami irgalmatlanul lassú. Előfordult, hogy egy-egy parancs kiadása után hosszú másodpercekig gondolkodott, egy weboldal betöltéséhez pedig húsz (20!!) másodpercre volt szüksége. Manapság már nem ehhez vagyunk hozzászokva, és ez a csigatempó emiatt borzalmasan megviseli az idegrendszert.

Hisense Vidaa
Hisense Vidaa smart tv

Szerencsére fagyni nem fagyott, ki se kapcsolt magától, de ha ezt produkálta volna, akkor pakoltuk is volna vissza a dobozába! A VIDAA korábbi verzióinál a Google TV grafikus kezelőfelületét majmolta, de ezt mostanra szerencsére elengedték, és inkább az LG-féle webOS koppintása mellett döntöttek. Mivel ez utóbbi az egyik legjobb platform, ezért ezt a döntést csak üdvözölni lehet. Persze az lenne a legideálisabb, ha a kínai mérnökök kitalálnának valami teljesen újat, amivel mindenkit lefőznek, de hát itt még sajna nem tartunk.

Hisense Vidaa
Hisense Vidaa okostévé rendszer.

Sajnos nem sikerült mindent lemásolni, hiszen például az alkalmazáskínálat minden, csak nem tökéletes. Az mondjuk nem zavar, hogy a választék viszonylag kicsi, hiszen egy tévére bőven elég párszáz app. Az viszont már gáz, hogy a fontos online streaming appok között akadnak fontos hiányzók. Így például továbbra sem sikerült megoldani, hogy fusson az HBO, ami egyszerűen kabaré kategória.

TechWorld

Kábé ez lenne egyedül fontos, mármint, hogy az ilyen népszerű, hagyományos tévézést hazavágó appokkal ne legyen gond, aztán jöhetnének az extrák. Mindenesetre Netflix és YouTube azért van, a Disney+, valamint az Amazon Prime Video sem hiányzik.

Hang

Két darab, egyenként 10 wattos, készülékházba dugott hangszórót kapott, és ezzel nagyjából el is mondtunk mindent a hangzásról. Basszusok nincsenek, a dinamika hiányzik, a finom részleteket elmossa, a végeredmény természetellenes és steril, mint Doktor Bubó szikéje.

Hisense tv teszt
Hisense tv teszt

A sztereó hangtér is felejtős, viszont tény, hogy zavaró hibákba nem futottunk bele, és a hangerő is elég egy átlagos méretű szobához. Szóval aki jó megszólalást szeretne, annak bizony rá kell dugnia egy hangprojektort, vagy valamilyen több komponensből álló szettet.

Képminőség

A gyártó azzal reklámozza ezt a készüléket, hogy egy Mini LED háttérvilágítású QLED panelt kapott. Az tény, hogy ez jól hangzik, erre csettint az ember, pláne ilyen áron. Apró probléma, hogy ebből a valóságban sok minden nem látszik. A kontrasztosság szemre elfogadható, de azért hátast nem dob tőle az ember. A színek meglehetősen fakók, erőtlenek, a színgazdagság átlagos, a színpontosság megfelelő beállítások mellett rendben van, de azért ezt a tévét grafikai munkára jó szívvel csak az ellenségeimnek ajánlanám.

Hisense színpontosság
A színpontosság normális beállítások mellett rendben van.

A maximális fényerő a méréseink alapján durván 590 nit, ami elég ahhoz, hogy a nagy dinamikatartományú tartalmaknál a HDR effekt látható legyen. Azonban az is igaz, hogy a jobb televízióktól e téren messze elmarad. A betekintési szög gyászos, hiszen ha valaki 150 fok környékéről nézi a képernyőt, akkor bizony feltűnik neki, hogy lilulni kezdenek a tónusok.

Hisense képminőség
Hisense tv képminőség

Ez pedig zavaró lehet akkor, ha többen ülik körbe a tévét. A mozgásoknál olykor bele lehet szaladni enyhe akadásba, a képi objektumok körül néha finoman hullámzó aura tűnik fel, olyan képjavító eljárást pedig nem leltünk, amelyekkel e hibákat orvosolni lehetne. A maximális képfrissítési frekvencia csak 60 Hz, a FreeSync támogatásról is le kell mondani, és emiatt játékra nem túl jó választás ez a modell, még akkor sem, ha egyébként a bemeneti késleltetés (input lag), kellemesen alacsony, a méréseink szerint csupán 12,1 ms.

Hisense 4K tv
A kontraszt átlagos

Innovatív Mini LED háttérvilágítás ide vagy oda, a fényerő homogenitása minden csak nem remek: Enyhe felhősödés hétköznapi használat során is tetten érhető, és a sarkoknál pedig észrevehetően szűrődik át a fény. A panel 3840 x 2160 képpont felbontású, tehát 4K-s, és ebből fakadóan a részletességgel nincs gond.

Ár

A nálunk járt, 55 hüvelykes, azaz 139 centiméteres képátlóval bíró Hisense 55U6KQ ára 175 000 forint. Ezzel ma a kedvezőbb árú, ilyen méretű és felbontású tévék közé tartozik. De az is igaz, hogy ennél többet szerintünk biztos nem ér, még az se biztos, hogy ennyit igen….

Kinek ajánljuk – Hisense 55U6KQ

 • Olcsó tévét keres
 • Netflixet, YouTube-ot nézne a tévéjén

Kinek nem ajánljuk – Hisense 55U6KQ

 • Fontos a kiemelkedő képminőség
 • Zavarja a felhősödés
 • Játékra keres tévét
 • HBO előfizető
 • Fontosak a tiszta, élénk színek
 • Kis, keskeny állványra pakolná a tévéjét

Még több infó a Hisense 55U6KQ tévéről a hivatalos weboldalon.

 • Dizájn
  (3)
 • Képminőség
  (3)
 • Hang
  (2.5)
 • Kezelés
  (3)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
3

Summary

A Hisense 55U6KQ egy totálisan középszerű, jellegtelen, átlagos tv. Papíron a Mini LED QLED technológia ígéretes, de a valóság ennél szürkébb. De ez az árán is meglátszódik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?