Világrekorder lett az orosz űrhajós, aki 878 napot töltött a világűrben

Az 59 éves Oleg Kononyenko jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, ahol már közel két és fél évet töltött el egyhuzamban. 

Az orosz asztronauta vasárnap délelőtt döntötte meg a kozmikus rekordot, miután 878 napot és 12 órát töltött a Föld légkörén kívül, lekörözve ezzel a korábbi csúcstartó, egyébként szintén orosz származású Gyennadij Padalkát – írja a The Guardian. „Azért repülök az űrbe, hogy a kedvenc dolgokat csináljam, nem azért, hogy rekordokat döntsek” – mondta az orosz űrhajós az állami Tass hírügynökségnek a Nemzetközi Űrállomásról adott interjújában.


Kononyenkónak elmondása szerint nincs honvágya, a jelenlegi, ötödik űrrepülése a tervek szerint szeptember végén ér majd véget, addigra 1110 napot tölt majd el a világűrben. Az asztronauta elmondta, hogy rendszeresen edz a fedélzeten, hogy ellensúlyozza a súlytalanság emberi szervezetre gyakorolt hatásait.

Az űrhajós mérnökként kezdte a szakmát, majd 34 évesen kezdett űrhajósnak tanulni, miután beválogatták a Nemzetközi Űrállomás egyik programjába. Első űrrepülésére nem sokkal később, 2008 áprilisában került sor, és 200 napig tartott.

Az ukrajnai háború kitörése után Oroszország azt mondta, hogy 2024-ig vesz részt a nemzetközi űrprojektben, ezt követően űrhajósaik elhagyják a Nemzetközi Űrállomást, végül azonban úgy döntöttek, hogy 2028-ig maradnak, ekkora készülhet el ugyanis a saját űrállomásuk. A NASA a tervek szerint 2031 januárjában küldi nyugdíjba a Nemzetközi Űrállomást, amelyet még 1998 novemberében bocsátottak fel a világűrbe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?