Odacsap a meztelen fotókkal zsarolóknak az Instagram

A népszerű közösségi oldal olyan új funkciók tesztelését kezdi meg hamarosan, amelyekkel az ún. sextortion zsarolásoknak szeretne gátat szabni. 

Az Instagram az elkövetkezendő hetekben olyan új funkciókat fog tesztelni, amelyekkel az interneten küldött intim képek, és az ezekkel történő zsarolás ellen veszik fel a harcot – írja a BBC.  Az újdonságok részét képezi többek közt egy olyan megoldás is, amely képes észlelni a meztelenséget ábrázoló fotókat az üzenetekben, és automatikusan elhomályosítja azokat. Bár ez a funkció a 18 éven aluliaknál alapértelmezetten be lesz kapcsolva, ez nem jelenti azt, hogy a rendszer automatikusan jelenteni is fogja ezeket a tartalmakat, a felhasználók viszont bármikor letilthatják, vagy jelenthetik a problémás fiókot, ha úgy akarják.


Az új funkciók két célt szolgálnak: egyrészt védik a felhasználókat a kéretlenül kapott meztelen fotóktól, másrészt megakadályozzák, hogy a csalók intim képekkel zsarolhassanak másokat. A szakértők szerint ugyanis egyre komolyabb problémát jelentenek az ún. sextortion zsarolások, amelyek során a csalók gyakran azzal a szándékkal keresik fel áldozataikat, hogy meztelen fotókat csaljanak ki tőlük, melyekkel később zsarolni próbálják őket. Szintén ebbe a kategóriába tartoznak egyébként azok az itthon is jól ismert, zsaroló hangvételű levelek, amelyek során a támadók azt állítják, hogy a biztonsági rést kihasználva bejutottak az illető informatikai eszközére, és a felhasználó kamerájával rögzítették, amikor pornófilmet nézett.

Az Instagram szerint a hamarosan érkező funkciók között akad olyan is, amely kifejezetten a zsarolókra utazik. Ez esetben, ha a rendszer gyanús jeleket észlel, amelyek alapján az illető akár csaló is lehet, akkor különféle eszközökkel megnehezíti számára a másokkal való interakciót, például azzal, hogy az üzenetküldő kéréseit egyenesen a rejtett mappába továbbítja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?