Elektromos kétkerekűt? Igen! Na de milyet? Segítünk!

Ma már az e-rollerek és e-motorok számos fajtája elérhető, különféle előnyökkel, hátrányokkal és tulajdonságokkal. Így mindenki találhat olyat, amely passzolhat az igényeihez. Mutatunk néhány életképes terméket!

LAMAX rollerek!
LAMAX rollerek!

Az elektromos rollerek és minimotorok néhány év alatt meghódították Magyarországot is! És nem is véletlenül, hiszen mostanra világossá vált, hogy ez a termékkategória életképes, a kétkerekű motoros járművek iránt óriási az érdeklődés. Azaz sokan hajlandóak a pénztárcájukba nyúlni, hogy vásároljanak egy ilyen eszközt.


Az igények viszont értelemszerűen eltérőek, és ezt hamar észrevették az élelmesebb gyártók. Ebből fakadóan pedig ma már széles a választék is, és a piaci szereplők az eltérő kialakítású, eltérő tulajdonságokkal bíró modellekkel kívánják lefedni a lehető legszélesebb potenciális vásárlói réteget, és a lehető legpontosabbak kielégíteni az igényeket.

Az egyik leginnovatívabb, legrugalmasabb gyártó ebben a szektorban a LAMAX, amely mostanra kifejezetten sokoldalú portfóliót épített ki. A cseh cég néhány termékének segítségével mutatjuk be, hogy hol tartanak ma az elektromos kétkerekűek, mit várhatunk tőlük, és milyen extrákat nyújthatnak.

A mindenes – LAMAX SC30 eCruiser

A cég egyik legfrissebb modelljét, a LAMAX SC30 eCruiser nevű terméket azoknak szánják, akik egy átlagos, sokoldalú, kellően gyors és mobilis, valamint kényelmesen tárolható eszközre vágynak. A 400 wattos motor megfelelő teljesítményt garantál, azaz a gyorsulásra nem lehet panasz, a maximális végsebesség pedig eléri az EU-ba engedélyezett 25 km/h-t.

LAMAX SC30 eCruiser
LAMAX SC30 eCruiser

A modell pneumatikus, azaz felfújható kerekeken gurul, ami jobb, mintha tömör gumikat használtak volna. Az úttartás javítását szolgálják az első villákra épített teleszkópok is. Ennek köszönhetően a járművel a kátyús, hepehupás utakon is lehet haladni. Nem kell félnie a sofőrnek attól, hogy az első gödör vagy bukkanó végzetesen megdobja. Ráadásul nem csupán első, hanem hátsó felfüggesztéssel is rendelkezik, ebben az árkategóriában pedig ez elég különlegesnek számít.

LAMAX SC30
LAMAX SC30 eCruiser

A biztonságot szolgálja a motorfékből, illetve tárcsafékből álló rendszer is, amely kiválóan végzi a dolgát, hiszen a masina egy pillanat alatt megáll. A beépített lámpák nem hiányoznak róla, a LED-es műszerfala pedig ugyan puritán, de minden lényeges információ leolvasható róla. A fényereje pedig elég nagy ahhoz, akár tűző napfényben is láthatóak maradjanak az adatok. A hatótávolság egyetlen töltéssel elérheti az 50 kilométert, de persze, ha emelkedőt kell mászni, akkor ez nyilván lecsökken. Egyébként a tapasztalataink szerint a fővárosi lankákkal és dombokkal egész jól boldogult. A sebessége kisebb mértékben lecsökkent, de mindenhova felment, amit a mai e-rollerek többsége nem mondhat el magáról. Mint ahogyan azt sem, hogy akár egy 120 kilogrammos pilótát is elbír, hiszen az átlagos rollerek esetében 100 kiló a felső határ.

LAMAX eCruiser
Komoly fékrendszert kapott

Sokan vannak, akik tömegközlekedési eszközön szállítanák, esetleg emeleti lakásban, vagy pincében tárolnák a járművüket. A tervezés során rájuk is gondoltak: a masina kormányrúdja ugyanis lehajtható, és a súlya sem vészes, hiszen 16 kilogrammot nyom. Tehát mindent összevetve, a LAMAX SC30 eCruiser egy igazi mindenes elektromos roller, amely igen sokoldalúan használható. Bevethető éjjel-nappal, kellően felhasználóbarát a kezelése, a teljesítménye megfelelő, hordozható, és kevés helyet foglal, így akár egy kisebb autó csomagtartójába is befér. Tapasztalataink szerint bárkinél beválhat, lehet az férfi, nő, idős vagy fiatal egyaránt.

Az erőgép – LAMAX SC50 eRacer

Akad ma már hazánkban is egy-két legálisan is beszerezhető, extrém teljesítményű elektromos roller is. Ezek egyike a LAMAX SC50 eRacer, amelybe egy brutális erő leadására képes 1000 wattos motort került A készülék e téren semmiféle kompromisszum megkötésére nem késztet, sőt, minden határon túllép.

LAMAX eRacer
LAMAX SC50 eRacer

A maximális végsebessége gyárilag 25 km/h-ra korlátozott az előírásoknak megfelelően, azonban ez akár 60 km/h-is feltolható egy szoftveres módosítást köszönhetően. Ez a sebesség közterületen hivatalosan nem használható ki, azonban magánbirtokon vagy versenypályán minden további nélkül.
Mi azt tapasztaltuk, hogy a gyorsulása valami félelmetes, ha az ember nem figyel, akkor szinte kitépi magát a kezéből ez a paripa. Még a legmeredekebb hegyre is felszáguld sebességcsökkenés nélkül. A masina az átlagosnál nagyobb kapacitású akkumulátort kapott, és így a hatótávolsága is kiemelkedő, elérheti akár a 70 kilométert. Komplex fékrendszerrel látták el, előre teleszkópok kerültek, hátra pedig egy aktív felfüggesztést pakoltak annak érdekében, hogy nagy sebességnél is stabil maradjon az úttartás.

LAMAX eracer
LAMAXS SC50 eRacer összehajtható roller

Őszinte leszek: A LAMAX SC50 eRacer egy igazi szörnyeteg, ami nem való mindenkinek. A teljesítménye extrémen nagy, és lényegesen nehezebb az átlagnál. De az is biztos, hogy a felhasználóknak van egy olyan szelete, amely ki tudja használni a különlegesebb tulajdonságait, és nekik ennél fogva jó szolgálatot tehet, illetve nagy örömet okozhat.

A különleges – LAMAX DB50 eJumper, elektromos motorkerékpár

A végére egy egészen szokatlan elektromos járgányt hagytunk, amely tényleg kilóg a tömegből. Ez az eJumper névre hallgató, LAMAX DB50 típusjelzésű modell, amely egy kisméretű, elektromos motorbicikli. A kifejezetten gyerekeknek szánt termék igen jól néz ki, olyan, mint egy valódi krosszmotor! A gyártó 5-10 éves korig ajánlja, 110 cm-140 cm magasságú pilótáknak!

LAMAX DB50 eJumper
LAMAX DB50 eJumper

Nagy teljesítményű, 800 wattos motort kapott, ami kellően erős ahhoz, hogy akár 30 km/h sebességre felgyorsítsa a masinát. A nyomaték megfelelő, így kellően finoman gyorsul, és az emelkedők sem okozhatnak neki problémát. Ez a masina terepre készült, hiszen első-hátsó lengéscsillapítókkal is felszerelték, a 10 colos felfújható gumiabroncsokat pedig ellátták defekt elleni védelemmel.

LAMAX DB50 eJumper
LAMAX DB50 eJumper, a gyerekeknek szánt elektromos motor

A biztonságos használatot segíti elő az is, hogy a maximális sebesség lekorlátozható a szülők által, így attól nem kell félniük, hogy a gyermek száguldozni fog. És akár arra is mód nyílik, hogy a szülők vagy felügyelők 6 km/h, 15 km/h vagy 30 km/h-ra korlátozzák a tempót. A nagy kapacitású akkumulátornak köszönhetően a hatótáv elérheti a 20 kilométert. A beépített LCD kijelző révén pedig a pilóta mindig látja, hogy mennyi energia van még a tankban.

A LAMAX DB50 eJumper tipikusan egy olyan termék, amiért a kamaszfiúk többsége egyszerűen imádna. És egyben egy olyan masina, amelynek nyergében elsajátíthatják a biztonságos közlekedés alapjait.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?