A színészek szakszervezete is Scarlett Johansson pártján áll az OpenAI-botrányban

A SAG-AFTRA, Hollywood legnagyobb, színészeket képviselő testülete is beállt Scarlett Johansson mögé, aki azt állítja, hogy a ChatGPT anyacége a beleegyezése nélkül másolta le a hangját az új modellhez. 

Az OpenAI nemrégiben mutatta be új, multifunkciós modelljét, ami képes írásban és szóban is kommunikálni, és az elé tett képeket is tudja értelmezni. A GPT-4o névre keresztelt modellt sokan hasonlították A nő című filmben szereplő, egyre inkább öntudatra ébredő mesterséges intelligenciához, amelynek Scarlett Johansson adta a hangját, és amelybe a történet szerint Joaquin Phoenix karaktere beleszeret. Ami pedig a hasonlóságot illeti, lehet nem csupán puszta véletlen.


Ahogy arról mi is írtunk itt a TechWorldön, a színésznő szerint az OpenAI az engedélye nélkül használhatta fel a hangját az új modell Sky nevű beszédhangjához. Johansson elmondása szerint Sam Altman megkereste őt, hogy lenne-e a modell egyik hangja, és amikor ezt visszautasította, állítása szerint a cég továbbment, és olyan hangot hozott létre, amely pontosan olyan, mint az övé. Ezt követően az OpenAI szinte azonnal közölte, hogy törlik az ominózus hangot a chatbotból.

Mint kiderült, Scarlett Johansson pártján áll a SAG-AFTRA is, a testület ugyanis a támogatásáról biztosította a színésznőt, köszönetüket fejezve ki, hogy felszólalt ebben a kulcsfontosságút témában. „Osztozunk (a színésznő) aggodalmaiban, és teljes mértékben támogatjuk az egyértelműséghez és az átláthatósághoz való jogát a használt hangot illetően” – mondta a SAG-AFTRA szóvivője.

A SAG-AFTRA, amely világszerte mintegy 160 ezer színészt és médiaszakembert képvisel, nagy szerepet játszott abban, hogy tavaly a filmtörténelem leghosszabb sztrájkja megegyezéssel zárult a színészek és a filmstúdiók, streamingszolgáltatók között. A sztrájk egyik sarkalatos pontja épp a mesterséges intelligencia térnyerése volt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?