Licitháború: az OpenAI állítólag annak az országnak adná az AGI-t, amelyik a legtöbbet kínálja érte

Az OpenAI egyik volt alkalmazottja egy podcastben beszélt arról, hogy az MI cég arra készült, hogy az USA, Oroszország és Kína között licitháborút szítson az emberszintű mesterséges intelligencia megszerzéséért. 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy versenyfutás zajlik a mesterséges általános intelligenciáért(AGI), ami egy emberi szintű vagy még annál is intelligensebb mesterséges intelligenciát takar, és ami kapcsán egyelőre még a szakértők sem tudják, hogy jót hozna, vagy épp ellenkezőleg: az emberiség végét. A ChatGPT mögött álló cég, az OpenAI a mesterségesintelligencia-kutatások egyik vezetője műhelye, ezért mondanunk sem kell, hogy mekkora a Sam Altman nevével fémjelzett cég felelőssége ezen a területen. Mindezek fényében pedig még inkább megdöbbentőnek hat az OpenAI egyik volt alkalmazottjának állítása, ami arra utal, hogy a tech céget csak és kizárólag a pénzügyi érdekek vezérlik.


Az OpenAI ex-biztonsági kutatója, Leopold Aschenbrenner a Dwarkesh című tech témájú podcastben beszélt arról, hogy „több embertől” hallotta, hogy egykori munkaadója az elmúlt években globális AGI-licitháború kirobbantását tervezte.

Valamikor néhány évvel ezelőtt az OpenAl vezetése kidolgozott egy tervet az AGI finanszírozására és eladására úgy, hogy az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kormánya közötti licitháborút szítson” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy nagyon meglepte, hogy az OpenAI egyáltalán képes lenne átadni a technológiát az oroszoknak vagy a kínaiaknak.

openai licit agi
Fotó: Pixabay

Aschenbrenner arról is beszélt az interjú során, hogy miért bocsátották el az OpenAI-től még az év elején. A szakértő azt mondta, hogy írt egy levelet a vezetőségnek, hogy a kínaiak el akarják lopni az algoritmusaikat, ami miatt a HR rasszizmussal vádolta meg, majd átkutatták a gépét, és végül azzal az indokkal mondtak fel neki, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki, például azt, hogy 2027-2028-ra tervezi a cég az AGI-t.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?