Leica MP2: 615 millió forintért kelt el a 66 éves fényképezőgép

A Leica MP2 azért ért ennyit valakinek, mert rendkívül ritka, és emiatt szerfelett keresett a pénzzel is rendelkező gyűjtők körében. 

A Leica MP2 különlegessége, hogy az ötvenes években készült modellből mindössze 27 darabot gyártottak, és azok közül is csupán hat készült az aukción árverezett masinához hasonlóan fekete színben. Hogy mennyire értékes a gyűjtők számára, jól bizonyítja, hogy előzetesen a legmagasabb licitet 700 – 800 ezer euró környékére várták, és ehhez képest a dupláját sikerült elérni. A Leica MP2, a standard M2 profi célú, módosított változata, amely speciális elektromotoros meghajtásának köszönhetően akár 3,5 képkocka/másodperc sebességgel is képes fényképezni.


leica mp2
Kép: PetaPixel

A másik népszerű tétel egy eredeti állapotú Leica Luxus fényképezőgép volt. A Leica I Mod A. Luxus aranyozott testtel és különleges bőrborítással rendelkezik. Annak ellenére, hogy közel egy évszázaddal ezelőtt, 1931-ben gyártották, ezt a fényképezőgépet (sorozatszám: 48438) még soha nem restaurálták. Ez azért érdekes, mert nem sok darab maradt a típusból, viszont azok már mind restaurálva lettek. Az arany fényképezőgép 288 000 euróért (113,6 millió forint) talált új gazdára.

Kép: PetaPixel

Az aukció harmadik legdrágábban elkelt darabja az Ernst Leitz Canada (ELCAN) által valaha gyártott egyik leggyorsabb és legritkább objektív, egy nagyméretű 90 mm-es f/1-es zárta. Az 1970-es években az Egyesült Államok haditengerészete számára készült objektív egy mindössze 10 darabos sorozat hetedik darabja volt, és 192 000 euróért (76 millió forint) ütötték le.

Kép: PetaPixel
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?