A levelek visszahívását lehetővé tevő újítás a Gmail 8.7 verziószámú kiadásában jelenik meg, számos bosszúságtól kímélve meg a figyelmetlen felhasználókat.

Gyorsnak kell lenni

Aligha akad olyan halandó, aki legalább egyszer ne küldött volna el hibásan szövegezett elektronikus levelet. Ez főként olyankor nagyon kellemetlen, amikor hivatalos levélről van szó, hiszen privát üzenetváltás során kevéssé érzékeny ilyesmire az ember. Nos… a rövidzárlatra hajlamos felhasználók számára van egy jó hírünk, ugyanis a Google hamarosan lehetőséget biztosít az ilyen e-mailek visszahívására.

Mielőtt durrannának a pezsgők, nem árt megemlíteni, hogy a megoldás csupán késleltetéssel küldi tovább a leveleket, tehát a műveletre mindössze tíz másodperc áll rendelkezésre. Az Android Police cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy az új funkció szerveroldali frissítést is igényel, tehát a funkció élesítéséhez az automatikus frissítés ellenére is újra kell indítani az alkalmazást. A funkció egyébként a webes változatban már egy ideje megtalálható, de valamilyen okból a mobilos verziót eddig elkerülte.

Nem túl szigorúan bizalmas

A másik újítás bizalmas e-mailek küldését teszi lehetővé azzal, hogy jelszóval védjük vagy korlátozzuk az üzenet megjelenítését, így illetéktelenek nem tudják másolni, letölteni vagy kinyomtatni azokat. Az elképzelés jó, azonban egy dolgot nem szem előtt tartani… nevezetesen, hogy képernyőfotó továbbra is készíthető minden levélváltásról, így a megoldás inkább placebo, mint valódi megoldás.