Használható, de nem tökéletes mobilprojektor – LG PF50KG teszt

Az LG végre egy használhatónak tűnő mobilprojektort tett le az asztalra, korrekt fényerővel és felbontással. De mire elég ez a valóságban? Megéri megvásárolni az LG PF50KG típusjelzésű vetítőt? Kiválthat egy tévét? Miért, és kinek lehet jó egy ilyen masina? És kinek nem ajánljuk?

 


LG és a projektorok

Az LG évek óta az egyik legkomolyabb szereplője az otthoni felhasználóknak szánt, LED fényforrást használó projektorok piacának. A választékuk meglehetősen nagy, és rengeteg energiát valamint pénzt ölnek a fejlesztésbe.

Dizájn

Külső: Teljesen átlagos kialakítású, felépítésű az LG PF50KG, ellentétben sok más mai vetítővel. Nem különösebben szép, de ez nem is szempont egy ilyen terméknél.
Méret, súly: Széle-hossza 17 centiméter, magassága 4,9 centiméter (17x17x4,9 cm), ami a projektorok között kicsinek, kompaktnak számít. Egy zsebbe nem, de egy táskába gond nélkül befér. Súlya 1 kilogramm, ami teljesen vállalható. Mindent összevetve a termék kifejezetten mobilisnak számít.
Csatlakozók: 2 db. HDMI 1.4, 3,5 mm analóg audió (fejhallgató), USB 2.0, USB C-type. Korrekt, ennél több egy ilyen termékre nem is kell.

Képminőség

Technológia: DLP, de az eljárásra jellemző szivárvány effektus (pillanatokra felvillanó isz, több színű anomália) hiba hiányzik szerencsére. Szúnyogháló jelenség (pixeleket határoló rácsszerkezet) csak akkor tűnik fel, ha túlságosan közelről (10-20 cm) nézzük a vásznat. Zajosodás, a forrástól függően előfordulhat (alacsony bitrátájú, alacsony felbontású anyagoknál leginkább).
Fényerő: 600 nit. A hagyományos asztali, házimozi projektorok szegmensében ez röhejesen kevés, a mobilprojektorok között soknak számít. Annyira elég, hogy egy teljesen besötétített szobában látni lehessen mindent. Félhomályban (tehát ahol van valamennyi fény, egy irodában például sokszor nem lehet megoldani a teljes elsötétítést) is értékelhető a képe, de ilyenkor a színek halványak, erőtlenek, a finom részletek nem láthatóak jól. Világos szobában használhatatlan.
Felbontás: Full HD, 1920 x 1080 képpont. A 4K-tól (3840 x 2160) elmarad, de ebben a termékcsaládban ez kiemelkedőnek számít.
Színek: Normális beállításoknál szépek, természetesek. A fekete mondjuk nem hibátlan, de ez minden projektornál így van. A kontraszt megfelelő, de nem kiemelkedő.
Mozgásmegjelenítés: Teljesen jó, akadozást, az objektumok duplikálását egyáltalán nem tapasztalni.
Vetítési távolság: Közepes, 12 inches kép: 40 cm távolságról. 40 inches kép: 125 centiméteres távolságról, 65 inches kép: 190 centiméteres távolságról, 80 hüvelykes kép: 250 centiméteres távolságról.

Kezelés, okostévé

Okostévé: Hülyén hangzik, hogy projektorba okostévé rendszert építenek, de ettől még ez az igazság. A LG PF50KG vetítőt a cég saját webOS nevű smart platformjának egyszerűsített verziójával látták el. Átlátható, könnyen kezelhető, stabil, tehát nem fagyogat, nem produkál agyrobbantó önújraindulásokat. Viszont olykor hajlamos belassulni, emiatt idegesítően sokat kell várni olykor egyes funkciók megnyitására.
Magyarul tud: Igen.
Alkalmazások száma: Nincsenek elérhető internetes alkalmazások.
Távirányító: Szimpla, kellő számú funkciógombbal.
Fényforrás üzemideje: 30 000 óra.
Zajszint: Normál módban 28 dB (tökéletes csendben hallható). Eco módban 23 dB (értékelhetetlenül kicsi a fényerő).

Hangrendszer

2 darab 1 wattos hangszóróval látták el. A hangerő kevés, a tisztasággal vannak problémák, a mély hangokat nem hallani. Azaz a hangminőség nem az igazi, viszont legalább van beépített hangrendszer, ami azért nagyon hasznos lehet, ha nincs más csatlakoztatható audió eszköz a közelben.

Extrák:

Bluetooth: Vezeték nélküli úton csatlakoztatható hozzá kompatibilis hangeszköz.
Miracast: A Miracast támogatás révén képes a kompatibilis mobil eszközök képernyőjének tükrözésére. Az LG PF50KG ilyenkor úgy funkcionál, mint egy telefon vagy tablet óriási kijelzője (értelemszerűen a vásznat felesleges tapogatni, nem lesz abból érintőképernyő).
Médialejátszó: Van előre telepített médialejátszó alkalmazás. A fontos formátumok (pl. JPG, MP3, MKV. Office dokumentumok) stb. kezelését támogatja.
Akkumulátor: 2,5 órányi üzemidőt garantál a beépített akksi, tehát a működtetéshez nem kell feltétlenül a konnektorba dugni. Ez tök jó!

Ár

190 000 forint. Teljesen átlagos összeg, szóval az ár reális. Az ilyen jellegű projektorokért nagyjából ennyit kérnek el.

Kinek ajánljuk – LG PF50KG

– Korrekt mobilprojektorra van szüksége.
– Megelégszik a Full HD felbontással.
– Be tud sötétíteni rendesen.
– Nem akar egy nagy tévét, de néha megnézne egy videót, filmet, hogy aztán elpakolja a szekrénybe az ehhez szükséges terméket.
– Nyaralásra, hétvégi házba ideális, hiszen egy kis táskába is befér.
– Akkumulátoros projektorra van szüksége, nem tudja mindig csatlakoztatni a vetítőjét a hálózati áramforráshoz.

Kinek nem ajánljuk – LG PF50KG

– 4K felbontású megjelenítőt keres.
– Fontos a nagy fényerő.
– Nem tud tökéletesen besötétíteni.
– Tökéletes feketét szeretne.
– Nagyon kevés helye van magára a képalkotásra, nem tudja letenni a projektort a vászontól másfél méterre.

Az LG PF50KG hivatalos weboldala

 • Dizájn
  (4)
 • Képminőség
  (3)
 • Kezelés
  (3.5)
 • Akkumulátor
  (5)
 • Hangminőség
  (2)
 • Extrák
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
3.6

Összegzés

Az LG PF50KG egy sokoldalú, felhasználóbarát, korrekt fényerejű és felbontású eszköz. Ezzel az egyik legjobb mobil projektor, amit valaha csináltak, de ez nem jelenti azt, hogy ne késztetné kompromisszumok megkötésére a felhasználóját.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?