A Tenta nevű biztonságos kripto böngésző, már magyar nyelven is elérhető.

A Tenta biztonságos böngészőt fejlesztő vállalat nem nyilvános összegű befektetésben részesült a ConsenSys Ventures kockázati tőke befektető cég részéről a Washington állambeli Seattle-ben 2019. február 5.-én.

A böngésző alapelve a felhasználók adatainak tisztelete és védelme, nem pedig azok gyűjtése és monetizálása.

A Tenta egyaránt védi az átutazóban lévő és a megszokott körülmények között internetezők adatait teljes adattitkosítással, alapbeállítás szerint biztonságos böngészéssel, és beépített VPN-nel, amely világszerte több szerverből felépített hálózathoz csatlakozik. Nem sokkal a bejelentést követően a böngésző hivatalosan elérhetővé vált magyar nyelven is.

Adatgyűjtés és cenzúra: NEM

Három fő trend segíti a Tenta növekedését. Az első a cenzúra és a hálózati beavatkozás fokozott előtörése, mely napjainkban már teljesen hétköznapi jelenséggé vált, és az utóbbi 8 évben fokozatosan korlátozta az internetet használók szabadságát. A második tényező a valódi internetes biztonság hiánya a hétköznapokban.

Az átlag internethasználónak szüksége van egy egyszerű és megbízható termékre, mely az egyént és az egész családját megvédi. Végül pedig, manapság teljesen megszokottá vált a magánélet szentségének megsértése. Az utóbbi időszak adatbotrányai fényt derítettek a folyamatos adatgyűjtésre, illetve a felhasználókat sújtó megfigyelésre. Röviden összefoglalva: a digitális szabadság és önkifejezés súlyos veszélyben vannak.

“Ezeket a problémákat segítünk megoldani

a következő generációs böngészőnkkel, mely beépítve tartalmazza az összes magánélet-védelmi és biztonsági eszközt, melyre a felhasználóknak szüksége van” mondta Jesse Adams, a a Tenta vezérigazgatója.

„Ide tartozik többek között a teljes adattitkosítás, beépített VPN, DNS over TLS, hirdetés-blokkoló, követés-blokkoló, HTTPS Everywhere. Továbbá a böngésző támogat számos blokklánc protokollt és szolgáltatást, úgy mint a decentralizált DNS, a Metamask és a RightMesh.”

Így működik

Más böngészőkkel ellentétben, a fokozott biztonság érdekében a Tentában két fő komponens szintén decentralizált: a böngészési adatok és a VPN hálózat. Ezáltal lehetővé válik a valóban privát böngészés. Ez azt jelenti, hogy sem a böngészési előzmények, sem a jelszavak nincsenek semmilyen centralizált szerveren tárolva. A felhasználóknak lehetőségük nyílik választani a beépített VPN-en keresztüli csatlakozás és a saját VPN csomópont létrehozása között.

A jelenlegi befektetéssel a cég tervei között szerepel az összes fő platformra való terjeszkedés, a VPN hálózat és protokoll kiterjesztése és a fokozott marketing tevékenység. További információk a Tentáról elérhetők a tenta.com angol nyelvű oldalon.